Premis Respon.cat 2016: Sis empreses catalanes i un territori exhibeixen el seu compromís amb la societat

Grupo Menarini i Tarannà guanyen els Premis Respon.cat 2016 a la trajectòria del compromís en RSE. 

Sis empreses catalanes i un territori han estat reconeguts per les seves bones pràctiques i la seva trajectòria en matèria d’RSE en l’acte de lliurament de Premis Respon.cat, en la seva segona edició, que s’ha dut a terme aquest dilluns a la Seu Vella de Lleida. La FCVS, com a membre del consell social i de la comissió de reconeixement d’aquests guardons, va participar en la procés d’elecció dels guanyadors en les categories de voluntariat d’empresa i trajectòria del compromís en RSE.

Els Premis Respon.cat han permès posar en valor la trajectòria socialment responsable de Menarini i Tarannà, una farmacèutica gran i pime del sector turístic. També s’han reconegut altres empreses per les bones pràctiques en àrees concretes. Una pime, el Celler Credo, pel programa ambiental de col·laboració; una altra farmacèutica, Esteve, pel programa empresarial de voluntariat.

Enguany s’han afegit dos reconeixements més, sempre en aspectes que es consideren rellevants en la gestió de l’RSE a Catalunya. En aquest cas, un reconeixement a la gestió de la diversitat d’origen, que s’ha atorgat a bonÀrea Agrupa, i el reconeixement a les bones pràctiques de reforma horària, per a la Fundació Joia. Un darrer reconeixement ha correspost a un territori, el barri del Raval de Barcelona, com a territori socialment responsable, que ha estat representat per la Fundació Tot Raval.

Prop de cent-cinquanta persones s’han congregat a la nau central de la Seu Vella de Lleida per assistir a l’acte de lliurament dels premis de la responsabilitat social a Catalunya, organitzats per l’associació Respon.cat. L’acte ha estat presidit per Neus Munté, consellera de la Presidència, i Àngel Ros, alcalde de Lleida, acompanyats del president de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances, Josep Santacreu.

Acte_Premis Respon.cat2016_Neus_MunteLa consellera Munté ha destacat la transcendència dels premis, que contribueixen a fer més visible el compromís de les empreses amb l’entorn, la societat i les persones, així com un model de competitivitat sostenible. Ha manifestat que aquest plantejament representa una oportunitat de millora col·lectiva amb compromisos com la creació d’ocupació de qualitat, el compromís amb el medi ambient, la reforma horària, l’ètica i el bon govern o la igualtat, entre d’altres. Munté ha afegit que la responsabilitat social permet situar les persones al centre, de manera que hi guanya el conjunt de la ciutadania. “Avui hem vist un crit a l’optimisme que ens encoratja a seguir treballant per una societat més justa, lliure i compromesa”, ha conclòs.

Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat el caràcter innovador i avançat del modActe_Premis Respon.cat2016_Angel_Rosel de responsabilitat que es propugna des de Respon.cat, que supera una visió encara molt habitual que ho confon amb les donacions, mentre que amb aquests premis i amb les paraules del president de l’associació hem vist que aquí es parla de maneres de fer integrades a l’empresa, com ara a les persones que contracten”. Així, ha assegurat que “avui, amb els Premis Respon.cat s’ha contribuït a fer que el país sigui més just i a avançar cap a un territori més responsable”. Ros ha subratllat aquest missatge, afirmant que Catalunya ja té una trajectòria coneguda i reconeguda en solidaritat i que l’RSE ha d’estar integrada en el funcionament de l’empresa.

Acte_Premis Respon.cat2016_JosepSantacreu5Josep Santacreu, president de Respon.cat i conseller delegat de DKV, ha agraït el suport de la Generalitat de Catalunya i el Consell de Cambres, així com de l’Ajuntament de Lleida. Santacreu ha destacat la voluntat de portar els Premis Respon.cat al territori, cosa que s’ha fet realitat en aquesta segona edició i que preveu tenir continuïtat en futures edicions. Santacreu ha explicat que Respon.cat és una iniciativa empresarial nascuda fa dos anys amb la voluntat de fer que la responsabilitat social formi part de la manera catalana de fer empresa, és a dir, que es normalitzi plenament en la seva presència en el teixit empresarial. També ha posat èmfasi a explicar que estem davant el gran repte de les empreses per aquest segle, i que no ens referim sols a fer alguna acció puntual de filantropia sinó que cal canviar la manera de fer empresa, amb una visió general sobre les persones i l’entorn que requereix un gran lideratge ètic. Ha acabat la seva intervenció amb un relat sobre cap on voldríem que tendissin les empreses a partir de les idees recollides en el Projecte Focus de l’RSE a Cataluunya.

En el decurs de l’acte s’ha projectat un vídeo de cada empresa reconeguda, que s’ha fet expressament per a l’ocasió, destacant les bones pràctiques de responsabilitat social. Aquests vídeos es podran trobar al web de Respon.cat. A més, la setmana que ve tindrà lloc a Barcelona una jornada de transferència de les bones pràctiques, on tothom que ho desitgi podrà escoltar amb detall i de primera mà les actuacions i experiències de cada empresa en el marc d’un taller obert.

També s’ha volgut aprofitar l’acte per mostrar el suport empresarial i de la societat civil als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que Nacions Unides va aprovar fa un any, en el marc de la nova agenda de desenvolupament sostenible “Transformar el nostre món: l’Agenda de 2030 per al Desenvolupament Sostenible”. Els 17 ODS pretenen eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom, i per a assolir-los, cadascú ha de fer la seva part, tant els governs, com el sector privat, la societat civil i la ciutadania.

Els Premis Respon.cat 2016 s’organitzen en conveni amb el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i la Cambra de Comerç de Lleida.

Respon.cat és un organisme que vol implicar les empreses i les organitzacions empresarials més compromeses amb la Responsabilitat Social, amb l’objectiu de promoure un salt qualitatiu i quantitatiu de l’RSE a Catalunya. És un projecte de país vinculat a la competitivitat sostenible de les empreses, que focalitza l’RSE com a factor estratègic i cultural de les empreses. Neix el 2014 i es constitueix formalment el l 2015, en aquest curt recorregut ha passat de 33 a més de 60 empreses membres.

Relació d’empreses guanyadores

 

o   Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa gran: Grupo Menarini

o   Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa petita i mitjana: Tarannà, viatges amb Sentit

o   Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat: ESTEVE

o   Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració: Celler Credo

o   Reconeixement Respon.cat als territoris socialment responsables: Barri del Raval de Barcelona, representat per la Fundació Tot Raval

o   Reconeixement Respon.cat a la gestió de la diversitat d’origen: bonÀrea Agrupa

o   Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques empresarials de reforma horària: Fundació Joia

Acte_Premis Respon.cat2016_Grupo_MenariniEl jurat ha destacat de Menarini que és una empresa amb inquietuds socials, col·laboradora amb entitats i organismes de caràcter altruista com l’Ateneu de Sant Roc o Càritas, molt sensible amb els reptes que planteja el territori on està ubicada i que està implementant mesures en flexibilitat horària per millorar la conciliació de la vida laboral i personal de l’equip de treball.

Acte_Premis Respon.cat2016_Taranna

 

En el cas de Tarannà, Viatges amb Sentit, el jurat ha valorat positivament la gestió sistemàtica de la responsabilitat social integrada amb la seva activitat com a emissors turístics i els reptes que aquesta planteja: emissions de CO2, problemes amb la fauna, massificació turística, impacte local, valors dels clients i proveïdors, la innovació i la cura del seu equip.

 

Acte_Premis Respon.cat2016_ESTEVE_VoluntariatEl Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat ha estat per ESTEVE amb SMILES, un programa de voluntariat que contribueix a la millora de la salut i de la qualitat de vida de les comunitats properes i de la societat en general, i que està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Esteve té una llarga trajectòria en programes de voluntariat, i sols el darrer 2015 s’ha incrementat el nombre de voluntaris un 126% respecte de l’any anterior, amb una valoració de 9,4 sobre 10.

Acte_Premis Respon.cat2016_GuissonaEl Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques en la Gestió de la Diversitat d’Origen ha comptat amb el suport dela Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya i ha estat atorgat a bonÀrea Agrupa per desenvolupar accions destacades per a la integració com ara: selecció i acollida, facilitar l’habitatge, crèdits personals, servei de gestoria, contractació fixa, formació i promoció interna, col·laboració amb la comunicat i creació de fundacions socials, entre d’altres.

Celler CredoActe_Premis Respon.cat2016_Celler_Credo_ambiental ha rebut el Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració pel seu projecte vi biodinàmic Ratpenat, nascut des del compromís entre el Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers per la defensa del medi ambient i dels éssers vius que hi habiten. Celler Credo és pioner en agricultura biodinàmica, una manera de cultivar que suposa un pas més enllà de l’ecologia, cercant la integració i l’harmonia de l’home amb l’ecosistema, entenent la vinya com a una comunitat biològica que respecta la biodiversitat i el paisatge d’on neixen els seus vins.

Acte_Premis Respon.cat2016_Tot_TavalEl Reconeixement Respon.cat als Territoris Socialment Responsables ha estat lliurat al barri del Raval de Barcelona i l’ha recollit Tot Raval, una organització que treballa per la promoció del Raval com un Territori Socialment Responsable mitjançant la implicació de tots els agents del barri (organitzacions socials, culturals, agents econòmics, i veïnat) que ja estan exercint la seva Responsabilitat Social. Amb dos grans reptes: visibilitzar i reconèixer les accions Responsables que desenvolupen els diferents agents del Raval i motivar més agents a implicar-se en l’ impuls i desenvolupament del projecte.

Fundació JoiaActe_Premis Respon.cat2016_FundacioJoia ha rebut el Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques de la Reforma Horària per la seva implantació exemplar, amb actuacions clau com l’adopció de l’horari europeu, flexibilitat horària, hores d’assumptes propis, borsa d’hores per infant a càrrec i per a pares i mares majors de 75 anys per cura mèdica, tarda o matí lliure a la setmana, setmana de 38 hores i màxim 8 hores diàries de feina, entre d’altres.

 

Font: Respon.cat