Missió, visió i valors

La Federació Catalana de Voluntariat Social som la plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya.

Som una xarxa d’entitats sense afany de lucre que treballa pel foment, la promoció i el reconeixement del voluntariat social, al nostre país. La nostra incidència política persegueix que el voluntariat i l’associacionisme, per la seva valuosa aportació a la millora democràtica del país, siguin fomentats i reconeguts com a tals.

El voluntariat social a Catalunya col·labora dins les entitats perquè elles coneixen les causes, són expertes en cohesió social i poden garantir un treball per a la transformació ciutadana.

Apleguem avui prop de 340 entitats amb les quals impulsem recursos i serveis per afavorir l’acció voluntària. Aquesta tasca, feta conjuntament amb totes elles, impacta sobre un total d'unes 85.000 persones voluntàries.

A la FCVS donem serveis a les entitats sòcies, des d’una perspectiva transversal: formació, recursos audiovisuals, gestió d’assegurances, borsa de voluntariat en línia, publicacions, jornades de debat, recursos sensibilitzadors, visibilitat, i discurs d’incidència política per a combatre desigualtats i injustícies, i per enfortir les condicions amb què treballen.

Les universitats, les escoles, les administracions publiques, la xarxa sociosanitària, les empreses, entre d’altres, interactuen amb la FCVS i recolzen o directament col·laboren en la tasca que portem a terme.

Actualment comptem amb seu i grup de treball en 4 delegacions territorials a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Som membres de consells i plataformes com: Consell d’Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, Consejo estatal de ONG de Acción Social, Centre Europeu de Voluntariat, Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Plataforma de Voluntariado de España, l’Acord ciutadà per a una Barcelona inclusiva o el Consell d'Associacions de Barcelona.

Representem les entitats en tots aquests espais de debat i de xarxa, per tal de posicionar la figura del voluntariat en el nucli de l'acció social.

Història

L’any 1989 es va constituir la Federació Catalana de Voluntariat Social, formada per 44 entitats amb seus als quatre territoris. Lluís Martí i Bosch va fundar l’entitat amb l’objectiu de fomentar, promoure i reconèixer el voluntariat social a Catalunya.

Ben aviat, el 16 de febrer de 1990, es va inscriure al Registre d’associacions i federacions de la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques amb el número 155 de la secció 2a.

“Ens hem proposat demostrar i demostrar-nos la força que suposa el voluntariat quan creu en el que fa, i quan posa esforços i voluntats propis al servei de l’objectiu pel qual es mou” (Principis de la FCVS)

El 20 de març de 1997 va ser declarada entitat d’utilitat pública.

Vam ser promotors de l’Any del Voluntariat al 2001 i de Barcelona Capital Europea del Voluntariat al 2014.

Així mateix, hem organitzat dos Marketplaces al 2011 i 2014; hem convocat la Conferència Mundial del Voluntariat de l'any 2004 (dins el Fòrum de les Cultures) i hem contribuït a la redacció de la Llei 25/2015, del 30 de juliol, del Voluntariat i de Foment de l’Associacionisme.

“Nosaltres creiem en uns voluntaris responsables, il·lusionats i utòpics, pels quals el fet de ser-ho esdevé un compromís que transforma la seva acció social en alguna cosa més que una simple activitat: en un estil de vida” (Principis de la FCVS)

Després de 30 anys d’història i amb prop de 340 entitats federades, la FCVS, sota la marca Voluntaris.cat, segueix esdevenint l’entitat de referència del voluntariat social a Catalunya.

Els nostres Estatuts  s'actualitzen a la realitat canviant i són fidels a la missió inicial.

“Creiem en una Federació de voluntariat, amb voluntariat i per al voluntariat” (Principis de la FCVS)

Presidències

Ramon Nicolau

2022 - Actualment

Jordi Balot

2018 - 2022

Francina Alsina

2010 - 2018

Assumpció Vilà

2002 - 2010

Montserrat Rué

1998 - 2002

Lluís Martí

1989 - 1998

Equip

Consell directiu

Equip tècnic

Direcció:
EULÀLIA MAS
direccio@voluntaris.cat

Comptabilitat i administració:
CARLES COROMINAS
economic@voluntaris.cat

Gestió de recursos humans i projectes:
LAURA CODINA
recursoshumans@voluntaris.cat
gestioprojectes@voluntaris.cat

Qualitat i programes:
MONTSERRAT PALANQUES
qualitat@voluntaris.cat

Comunicació:
MONTSE ROSELL
comunicacio@voluntaris.cat
JUDIT ALONSO
comunicacio2@voluntaris.cat
SÒNIA PAU
web@voluntaris.cat

Assegurances:
MIQUEL ÀNGEL FUSTER
assegurances@voluntaris.cat

Formació:
VÍCTOR AJURIA
formacio@voluntaris.cat

Salut i Comunitat:
AURORA LONETTO
salut@voluntaris.cat
NOEMI SANMARTÍ
gransactius@voluntaris.cat

Promoció comunitària del voluntariat:
MARINA LÓPEZ
promocio.comunitaria@voluntaris.cat

Responsable tècnica a Barcelona:
NÚRIA MONSALVE
barcelona@voluntaris.cat

Responsable tècnica a Girona:
ELENA GARCIA
girona@voluntaris.cat

Responsable tècnica a Lleida:
IMMA CAMINO
lleida@voluntaris.cat

Responsable tècnica a Tarragona:
LAURA JUSTICIA
tarragona@voluntaris.cat

Equip de voluntariat

Comptem amb un equip de voluntariat amb prop d’una seixantena de persones que donen suport als nostres programes.

Vols fer voluntariat a la FCVS? Troba el teu lloc!

Organigrama i funcions

Galeria de fotos

Imatge corporativa

La imatge corporativa de la Federació Catalana de Voluntariat Social ens defineix i transmet el nostre tarannà i caràcter. L’element central és la marca Voluntari/es.cat, perquè l’eix que ens mou són les persones voluntàries de Catalunya. I si hi ha un color que ens identifica des dels inicis de la nostra entitat és el vermell, el de la passió, perquè si hi ha una cosa que mai falta a les persones voluntàries és seva passió i compromís amb la finalitat de la tasca solidària que desenvolupen.