En aquest espai t’apropem material d’utilitat i les respostes a les preguntes més freqüents sobre voluntariat, associacionisme i la Federació Catalana de Voluntariat Social.
En el cas que necessitis més informació, pots posar-te en contacte amb nosaltres.
Ciutadania i persones voluntàries
Entenem com a voluntariat aquella acció duta a terme per una persona que, lliurement i solidàriament, per voluntat pròpia i sense compensació econòmica, decideix dedicar part del seu temps a exercir un compromís de transformació de la societat, en el marc d’una entitat sense afany de lucre i a benefici d’altres persones.
Existeixen diferents àmbits en què pots fer voluntariat: ambiental, comunitari, cultural, internacional i social.
A la Federació Catalana de Voluntariat Social coordinem serveis per a entitats de l’àmbit social, les quals busquen la millora de la qualitat de vida de les persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat, tant per qüestions econòmiques, com per aspectes físics, psíquics i socioafectius.
Pots col·laborar en tasques de voluntariat molt diverses dins de projectes d’una entitat:
- Activitats amb les persones ateses des de l’entitat
- Realització d’accions formatives
- Col·laboració en accions de captació de recursos econòmics
- Fent suport a la gestió administrativa de l’entitat
- Fent suport a l’àrea de comunicació i xarxes
- Participació en una activitat puntual o virtual
Cal que tinguis clara quina és la teva disponibilitat horària per fer voluntariat, sigui quina sigui. Pots col·laborar en una entitat un o més cops per setmana, durant el cap de setmana o puntualment. L’important és que arribeu a un acord l’entitat i tu, i puguis comprometre’t el temps que heu determinat.
El que heu d’evitar, tant tu com l’entitat, és que facis tantes hores de voluntariat que l’horari sigui equiparable a un horari laboral. Això no és permès.
A la Federació Catalana de Voluntariat Social realitzem sessions informatives de voluntariat. També pots venir a conèixer-nos a les nostres oficines o bé, escriure’ns per correu electrònic o fer-nos una trucada:
- Barcelona: 933 141 900
- Girona: 972 227 911
- Lleida: 982 339 641
- Tarragona: 877 050 613
Si tu ja tens clar què és el voluntariat, entra a la borsa en línia VoluntariatenunClic i consulta totes les ofertes de les entitats.
La borsa en línia VoluntariatenunClic és un espai on les entitats pengen les seves ofertes o crides de voluntariat segons el públic al qual es dirigeixen. Pots fer la cerca segons les teves preferències, disponibilitat i motivacions.
Si tens més de 18 anys pots entrar a l’apartat Vol.Cat. Si tens entre 16 i 18 anys el teu espai és Vol.Jove i si ets una empresa, entra a Vol.Cor.
Quan vegis una oferta que t’interessa pots apuntar-t’hi directament. L’entitat rebrà la teva sol·licitud i es posarà en contacte amb tu.
Podeu consultar la borsa jove i si hi ha alguna oferta que és del vostre interès us podeu apuntar directament.
D’altra banda, podeu entrar en l’apartat de la borsa jove, publicar vosaltres mateixos una oferta de voluntariat i esperar que una entitat interessada contacti amb vosaltres.
Sí, el programa Vol+ t’ofereix l’oportunitat d’acreditar les competències que adquireixes en exercir la tasca voluntària. Amb Vol+ pots enriquir el teu currículum laboral i, en sol·licitar feina, podràs mostrar els coneixements i l’experiència que has adquirit fent voluntariat.
Abans d’iniciar l’acció voluntària, l’entitat i tu us heu de conèixer, i això comença amb l’entrevista. És una estona en què l’entitat t’explicarà informació sobre la missió i els seus projectes. També és el moment perquè tu puguis preguntar i resoldre els dubtes que tinguis. Servirà perquè les dues parts decidiu si voleu col·laborar plegades.
En cas que no sigui així, no passa res, hi ha moltes altres opcions i, a la Federació Catalana de Voluntariat Social, t’ajudarem a trobar-les.
Quan l’entitat i tu comenceu a col·laborar caldrà que formalitzeu la relació a través del full de compromís, en què es recull quines són les activitats i horaris en què col·laboraràs.
Si tens entre 16 i 18 anys caldrà acompanyar el full de compromís amb l’autorització dels teus tutors legals.
En aquest moment, l’entitat i tu acordareu les tasques, amb quines persones col·laboraràs i amb quins materials comptaràs per realitzar la teva activitat. També t’explicarà quins són els teus drets i deures com a persona voluntària.
L’entitat t’ha d’oferir la formació necessària tenint en compte la tasca que faràs. D’altra banda, cal que et formis per adquirir els coneixements i les eines necessàries per dur a terme el voluntariat de manera satisfactòria.
Pensa que la formació és també un reconeixement i una motivació per a tu. A l’Escola de Formació de la Federació Catalana de Voluntariat Social, amb més de 25 anys d’experiència, posem al teu abast una quarantena de cursos anuals a tot el territori, que ensenyen coneixements i habilitats per a una actuació voluntària de qualitat.
Pots consultar l’oferta de cursos que oferim a l’apartat de formació de la nostra web.
Entitats
La Llei de Voluntariat i Foment de l’Associacionisme la defineix com una entitat privada sense ànim de lucre que acompleix activitats d’interès general, que ha decidit que la participació voluntària de la ciutadania és un valor imprescindible en la seva missió per a assolir les seves finalitats i que ha elaborat un programa de voluntariat que defineix i emmarca el valor i els espais de l’acció voluntària.
Només cal que tinguis un grup de voluntariat social i ganes d’entrar a formar part d’una xarxa d’entitats amb els mateixos interessos.
Per tal de sol·licitar la teva entrada, consulta els requisits i la documentació que cal lliurar. En qualsevol cas, pots posar-te en contacte amb la persona de referència del territori corresponent per concertar una cita.
Pots consultar totes les entitats federades al nostre cercador, on hi trobaràs les seves dades de contacte.
Tant si ets una entitat federada com si no, pots publicar l’oferta de voluntariat a la nostra borsa en línia Voluntariatenunclic.cat, un espai que et permetrà gestionar àgilment les teves crides de voluntariat i promoure la implicació i compromís de la ciutadania.
Sí, les entitats esteu obligades a contractar una doble assegurança que cobreixi l’actuació de la persona voluntària que col·labora amb vosaltres.
Des de la Federació Catalana de Voluntariat Social gestionem la subscripció d’una doble pòlissa col·lectiva d’accidents i de responsabilitat civil de persones voluntàries, amb un producte assegurador que prové de dues companyies que han obtingut respectivament el segell Ethsi d’Assegurança ètica. La nostra corredoria de capçalera és Arç Cooperativa.
Per tal de fer més fàcil i àgil la tramitació posem al teu abast Voluntariatsegur.cat, una web que et permetrà donar d’alta i de baixa a les teves persones voluntàries.
Com a entitat pots certificar les hores realitzades per les persones voluntàries dins la teva organització. Trobaràs un model a ‘Voluntariat Social. Manual de gestió’,
També pots sol·licitar a la Federació Catalana de Voluntariat Social que s'acreditin les competències adquirides a través del voluntariat mitjançant el programa Vol+. Per una banda, aquest recurs suposa un reconeixement extern de la persona voluntària. Per l’altra, a les entitats us permet fer un procés de valoració intern de les competències de la persona voluntària, tot reforçant el vincle que manté amb la vostra entitat.
Pots consultar a l’apartat Vol+ de la web si necessites més informació o vols formar part de les entitats del Vol+.
El pla de voluntariat és el document on es defineix i s’estableix de manera detallada, com s’organitza el voluntariat a l’entitat.
Per elaborar-lo cal tenir present els següents elements:
- Ha de recollir la justificació de la voluntat de l’entitat de comptar amb persones voluntàries.
- Ha de detallar quins objectius i finalitats han de tenir aquestes accions voluntàries.
- Ha de definir quin paper tindrà el voluntariat i quines accions durà a terme dins l’entitat.
Per fer-lo pots consultar la guia ‘Voluntariat Social. Manual de gestió’ de la FCVS que d’una forma pràctica, contribueix a ajudar les entitats en l’acompanyament de les persones voluntàries del teu dia a dia. També tens a la teva disposició la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’. Ambdues guies et poden ajudar a elaborar el teu propi pla.
Si vols rebre assessorament i acompanyament per l’elaboració del pla de voluntariat pots contactar amb nosaltres.
Les entitats heu d’oferir la formació necessària tenint en compte la tasca que farà el vostre equip de voluntariat.
A l’Escola de Formació de la Federació Catalana de Voluntariat Social, amb més de 25 anys d’experiència, posem al teu abast una quarantena de cursos anuals a tot el territori, que ensenyen coneixements i habilitats per a una actuació voluntària de qualitat.
També oferim la possibilitat de sol·licitar cursos a mida que es dissenyen segons les necessitats i característiques de l’organització sol·licitant.
Pots consultar l’oferta de cursos que oferim a l’apartat de formació de la nostra web.
Empreses, institucions i altres organismes
No, tal com es recull en la Llei del Voluntariat, només poden tenir voluntariat les entitats privades sense ànim de lucre.
És un servei municipal que, per una banda, informa i assessora les entitats del municipi, i per l’altra promou la participació ciutadana a través d’accions voluntàries.
Sí, les organitzacions públiques o privades podeu demanar una formació específica sobre temes relacionats amb el voluntariat.
A l’Escola de Formació de la Federació Catalana de Voluntariat Social, amb més de 25 anys d’experiència, posem al vostre abast una quarantena de cursos anuals a tot el territori, que ensenyen coneixements i habilitats per a una actuació voluntària de qualitat.
També oferim la possibilitat de sol·licitar cursos a mida que es dissenyen segons les necessitats i característiques de l’organització sol·licitant.
Teniu moltes possibilitats per fomentar el voluntariat.
Si sou una empresa la FCVS us ofereix moltes alternatives a mida de la vostra realitat.
Si sou una administració o un equipament poseu-vos en contacte amb la persona de contacte del territori i us acompanyarà amb la vostra iniciativa.
Com a empresa pots col·laborar amb les entitats de les següents maneres:
- Fent una acció de voluntariat
- Fent donació de materials en bon estat
- Patrocinant un dels premis locals del Premi Lluís Martí
- Venent productes i contractant serveis que realitzen les entitats socials