Grans Actius

Què fem

Crida_Voluntaris_genéric

Grans Actius és un programa de voluntariat que ofereix un servei d’acompanyament a visites mèdiques a CAPs, hospitals i centres de rehabilitació.

Està dirigit a persones afectades amb un grau lleu o moderat de malalties cròniques, de dependència o amb alguna discapacitat.

 

Objectius

Aquest programa va néixer al 2012, Any Europeu de l’Envelliment Actiu. S’origina com una iniciativa de promoció del voluntariat sènior, amb l’objectiu de fomentar l’envelliment actiu de les persones amb més de 65 anys dins del mateix barri de residència.

En els últims anys, aquesta acció de suport comunitari als barris, ha vist una evolució i expansió progressiva a nivell territorial. D’aquesta manera, Grans Actius ha arribat a ser un programa estable dins de la FCVS.

Ara mateix el programa no només fomenta el voluntariat sènior, sinó que recull també les demandes de persones de totes les edats i de diferents barris i que volen fer voluntariat.

 

Com funciona

Aquest programa de voluntariat és gestionat inicialment des de la FCVS juntament amb els CAPs o hospitals que s’han adherit al programa (CAP El Clot, CAP Ramon Turró – Poblenou, CAP La Marina – Zona Franca i CAP Carles Ribes – Zona Franca). Aquests s’encarreguen de l’organització específica del servei, comptant amb l’assessorament i el recolzament de la FCVS en la implementació del projecte.

Els acompanyaments li porten a terme un equip de voluntaris del mateix barri que han estat seleccionats, formats i acreditats per la FCVS. Després d’un any, aquest equip de voluntariat es traspassa a una entitat social del barri que s’encarregarà de la seva gestió i seguiment.

 

El seu valor social
  • Fomenta el voluntariat de proximitat, dins del mateix barri, creant sinergies entre les persones voluntàries, els beneficiaris del projecte i tots els agents del barri implicats.
  • Dóna suport al col·lectiu de persones afectades per cronicitats, alguna discapacitats o dependència.
  • Es coordina amb Serveis Socials, les Àrees Bàsiques de Salut i els Plans de Desenvolupament Comunitari per atendre conjuntament aquest col·lectiu.
  • Dóna un respir a la càrrega física i psicològica dels familiars i cuidadors.
  • Dóna suport a les realitats de solitud que es poden trobar al barri, reduint el risc d’aïllament i d’exclusió social.
  • Dinamitza la xarxa del barri i potencia la col·laboració entre els diferents agents: CAPs, Administració pública, entitats socials i societat civil.
  • Fomenta la solidaritat envers les necessitats dels més propers i la participació en els espais comunitaris.
  • Promou la ciutadania activa.
  • Sensibilitza la ciutadania i fomenta el voluntariat a l’àmbit de la salut i al comunitari.

 

Grans Actius 2016

 grans actius infografia 2016_2

 

Ja et pots descarregar la infografia complerta dels resultats 2016 de Grans Actius.

 

Contacte:

Noemi Sanmartí
Tècnica Salut i Comunitat
gransactius@voluntaris.cat