Grans Actius

 

Què fem

Captura de pantalla 2018-08-06 a les 13.18.56

 

 

Grans Actius és un programa de l’Àrea de Salut i Comunitat de la FCVS que fomenta el voluntariat mitjançant un servei d’acompanyament a visites mèdiques programades a Centres d’Atenció Primària (CAPs), hospitals i centres de rehabilitació.

Està adreçat a  persones afectades amb un grau lleu o moderat de malalties cròniques, de dependència o amb alguna discapacitat, de qualsevol edat.

A través d’equips de voluntariat contribuïm a millorar la qualitat de vida de les persones i donem un respir de la càrrega física i psicològica als familiars i cuidadors.

 

 

 

 

 

Objectius

GransActiusBlanc

Aquest programa va néixer el 2012, Any Europeu de l’Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional. S’origina com una iniciativa de promoció del voluntariat sènior de qualitat, oferint accions de voluntariat de proximitat, amb l’objectiu de fomentar l’envelliment actiu de les persones de més de 65 anys dins del mateix barri de residència.

Des de l’any 2017, s’han anat incorporant a l’equip de voluntariat persones de qualsevol edat, afavorint i promocionant diferents espais per establir relacions intergeneracionals entre persones voluntàries i entre aquestes i les persones que atenen.

En els últims anys, aquesta acció de suport comunitari als barris, ha vist una evolució i expansió progressiva a escala territorial. D’aquesta manera, Grans Actius ha arribat a ser un programa estable dins de la FCVS.

 

 

Com funciona

Aquest programa de voluntariat és gestionat inicialment de manera conjunta entre la FCVS i els Centres de Salut que s’han adherit al programa, previ estudi d’idoneïtat i signatura de full d’adhesió al programa amb la FCVS. Aquests s’encarreguen de l’organització específica del servei, comptant amb l’assessorament i el suport de la FCVS en la implementació del projecte.

Els acompanyaments els realitzen persones voluntàries del mateix barri que han estat seleccionades, formades i acreditades per la FCVS, qui realitzarà també el seguiment. Després d’un any, aquest equip de voluntariat es traspassa a una entitat social del barri que passarà a ser l’entitat de referència tant pel Centre de Salut com per les persones voluntàries del barri.

 

 

El seu valor social
 • Afavoreix l’envelliment actiu, mitjançant el voluntariat social i la participació activa a la societat i ala seva comunitat
 • Aposta per la cohesió social enfortint les relacions intergeneracionals
 • Fomenta el voluntariat com agent de canvis socials
 • Promociona el voluntariat de proximitat, dins del mateix barri, creant sinergies entre les persones voluntàries, beneficiàries del projecte i tots els agents del barri implicats
 • Reforça accions dirigides a col·lectius de persones amb cronicitats, o un grau lleu o moderat de dependència i/o discapacitat
 • Es coordina amb Serveis Socials, les Àrees Bàsiques de Salut i els Plans de Desenvolupament Comunitari per atendre conjuntament aquest col·lectiu
 • Dona suport a la càrrega física i psicològica dels familiars i les persones cuidadores
 • Dona suport a les realitats de solitud que es poden trobar al barri, reduint el risc d’aïllament i d’exclusió social
 • Dinamitza la xarxa del barri i potencia la col·laboració entre els diferents agents: CAPS, Administració Pública, entitats socials, societat civil i altres projectes comunitaris com Radars
 • Fomenta la solidaritat envers les necessitats dels més propers i la participació en els espais comunitaris
 • Promou la ciutadania activa
 • Sensibilitza la ciutadania i fomenta el voluntariat a l’àmbit de la salut i al comunitari

 

Grans actius 2019

 

 grans-actius-infografia-2017_2

 

 

Centres de salut implicats

 

 

Contacta’ns 

Noemi Santmartí

Tècnica Salut i comunitat
gransactius@voluntaris.cat

Captura de pantalla 2018-08-06 a les 13.22.15