La FCVS se suma als manifestos pel Dia Mundial de la Pressa de Consciència de l’Abús i Maltractament a la Vellesa

Els documents exposen la falta de visibilitz­ació del maltractament de les persones grans i reclamen organismes i polítiques per fer-ne front

El maltractament a les persones grans és un greu problema global, de gran preocupació social i molt difícil de visualitzar. És per això que el dia 15 de juny es va declarar com a Dia Mundial de la Pressa de Consciència de l’Abús i Maltractament a la Vellesa. La Federació Catalana de Voluntariat (FCVS) és conscient que el maltractament a les persones grans és un problema global d’un grup social que s’ha vist castigat de forma gravíssima davant la crisi sanitària i social de la COVID-19.

Des de la FCVS, amb el programa Grans Actius, promou un envelliment actiu, mitjançant el voluntariat social i la participació activa a la societat i a la seva comunitat. Per això, dona suport al Manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya i al manifest que ha publicat la FATEC. Ambdós documents exposen la falta de visibilització del maltractament de les persones grans i reclamen organismes d’atenció a les persones grans maltractades amb polítiques per fer front a la problemàtica.

 

Manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya

Denuncia:

– Les llistes d’espera sanitàries que agreugen la seva situació

– La precarietat econòmica

– El no poder exercir el dret a morir dignament

– Les esperes en l’aplicació de protecció en situació de dependència

– La insuficiència de recursos assistencials

Reclama:

Que el departament de Treball, Afers Socials i Famílies constitueixi una unitat que aglutini les polítiques per a la gent gran que tingui cura de l’envelliment i els maltractaments a les persones grans

Manifest de la FATEC

Exposa:

-El maltractament de la gent gran passa gairebé inadvertit a tot el món perquè es considera un assumpte essencialment privat.

-El maltractament de la gent gran és un  problema que requereix una resposta mundial multifacètica que se centri en la protecció dels drets de les persones d’edat.

-La incorporació per part de tots els estats en els seus programes d’acció sobre els principis d’independència, participació, cura, autorealització i dignitat de les persones grans.

-La implicació de tothom per reclamar més i millors solucions, perquè no pot ser que un 90% de les víctimes no ho denuncien i quasi el 50% no ho fan per por.

-Les persones que pateixen algun tipus de maltractament o abús ja sigui psicològic, econòmic, de desatenció, físic o d’abús sexual, els animen a fer la denúncia, també si en tenen constància o sospita que ho facin els familiars, amics o veïns

-La dificultat que pot comportar fer una denúncia i, per això, des de FATEC volen ajudar a fer-ho a través de la seva web on de forma completament anònima, poden fer una denúncia a la Fiscalia de Catalunya.

Reclama:

Oficines i organismes d’atenció a les persones grans maltractades i que es dissenyin polítiques globals i transversals per fer front a aquesta xacra.