“Dibuixos per somriures”, art solidari a favor de les persones refugiades

Dos-cents artistes han cedit les seves obres per tal de recaptar fons per millorar les condicions dels camps de refugiats ubicats a Europa.

Miguel Gallardo, Mariscal, Ana Oncina, Mikel Urmeneta, Pilarín Bayés, Phillip Stanton o Buenafuente són només alguns dels dos centenars d’artistes que s’han sumat desinteressadament a aquesta propostra lliurant alguna de les seves creacions a la iniciativa “Dibuixos per somriures“.

L’objectiu és aconseguir diners i destinar-los íntegrament a pal·liar necessitats concretes a diferents camps de Sèrbia i Grècia a través d’entitats que actuen directament sobre el terreny: Refugees Foundation, al camp serbi de Pirot, i Associació d’Amics de Ritsona,Brigde2 i Where is the Life? als camps grecs de Ritsona, Veria i Lagadikia, respectivament. Alhora, també  es vol donar suport a l’organització de salvament Proactiva Open Arms.

La iniciativa l’ha posat en marxa Creatius en Acció, una organització que va començar a gestar-se el desembre del 2016 arran de l’experiència d’un grup de voluntaris i voluntàries de Barcelona que van trobar-se aquell Nadal al camp de refugiats d’Alexandria, a Grècia. “Vam veure que les necessitats bàsiques de les persones que vivien allà ja estaven cobertes,  però no tenien amb què ocupar el temps ni activitats per fer. També calia dignificar els espais on eren”, explica Robert Garcia, un dels membres de la jove entitat.

Durant aquella estada , aquest grup de persones amb inquietuds artístiques va fer tallers amb els infants per ajudar-los a desenvolupar la seva part més creativa mitjançant el dibuix i la pintura. Mesos després, l’abril del 2017, i ja com a Creatius en Acció, van visitar el camp serbi de Pitor on, a banda d’organitzar activitats amb els petits, van decorar i donar una nota de color als espais comuns. Així van  voler demostrar com “a través del dibuix es poden transformar una mica les vides de les persones atrapades en un camp”.

Com canviar un donatiu per un dibuix?

Les persones que vulguin contribuir a ‘Dibuixos per somriures’ tan sols han d’anar al web del projecte, escollir la imatge que els hi agradi, fer una donació de la quantitat que vulguin i descarregar-se la imatge triada. Aquesta pot utilitzar-se per fer una samarreta, un quadre, una tassa o el que cadascú o cadascuna prefereixi. “Es pot col·laborar a partir de 2 euros. Tota petita ajuda és molt gran”, remarca Garcia.

D’aquesta manera, des del mes de maig ja han aconseguit 700 euros que, en aquest cas, aniran destinats a proveir de material dental el camp de Ritsona. La idea és donar resposta a demandes concretes: “Tot el que podem puguem recaptar, és molt urgent”, recorda aquest voluntari.

Font: xarxanet.org