Jornada Catalana de Voluntariat i Salut

La Jornada Catalana de Voluntariat i Salut, que compta amb prop d’una vintena d’edicions, ha estat acollida per hospitals de la xarxa pública de salut, universitats i altres espais.

Les jornades, organitzades conjuntament amb un grup promotor d’entitats federades, posen en comú any rere any experiències i bones pràctiques de voluntariat en l’àmbit de la salut. Aborden temes d’actualitat, fomenten el voluntariat i proporcionen eines pràctiques i teòriques per millorar-ne el desenvolupament.

El valor afegit d’aquest esdeveniment és l’espai de treball en xarxa que es crea amb les entitats de salut, l’hospital amfitrió, les administracions públiques i les empreses patrocinadores.

Jornades celebrades

A continuació us presentem les darreres Jornades que hem celebrat. Podeu consultar en la documentació relacionada totes Jornades de voluntariat i salut que hem celebrat.

  • 18 a JORNADA CATALANA / 2023

Voluntariat i accesibilitat mental: visibilitzem l’invisible

La Jornada d’enguany ha fet visible el que és invisible. Tot i que es té clara la importància de l’accessibilitat i la inclusió, encara s’està lluny d’aconseguir que siguin universals, a la societat i, de retruc, en el voluntariat.

Durant la trobada s’han compartit recursos, coneixements i bones pràctiques sobre accessibilitat entre les entitats i els centres de salut per millorar l’atenció de les persones, així com la sensibilització en matèria d’accessibilitat, tant per a les persones voluntàries com per a les ateses i les seves cuidadores.

Conscients que encara hi ha moltes barreres per trencar, molt camí per recórrer i molta accessibilitat per generar dins i fora de les entitats de voluntariat i dels centres de salut, la trobada ha creat l’espai per mirar-se al mirall  i confrontar-se amb els privilegis i les mancances de cadascú.

  • 17 a JORNADA CATALANA / 2022

Voluntariat i salut mental: eixamplem les mirades

La trobada ha permès reflexionar sobre els trastorns mentals en la nostra societat i l’estigma que s’hi associa. Ha sigut un espai per reunir capacitats i construir nous suports, continguts i eines per a totes les organitzacions de salut que combaten aquesta xacra.

En la Jornada s’ha reivindicat la importància del voluntariat en salut, tant la del present com la del futur, perquè és un dels grans valors afegits en el sistema sanitari de Catalunya i ofereix una resistència tossuda davant l’estigma.

Sobre voluntariat i salut mental tenim molt a dir i molt per fer, i la XVII Jornada Catalana de Voluntariat i Salut ha sigut un espai per reflexionar-hi i debatre-ho.

  • 16 a JORNADA CATALANA / 2021

El final de la vida és vida

Durant la pandèmia de la Covid-19 un nombre excessivament gran de persones han mort soles i moltes no s’han pogut acomiadar dignament dels seus éssers estimats, tot i els esforços d’un personal sanitari al límit de les seves forces. Això ha provocat una ferida social que necessitarà temps de cicatrització. Quin ha de ser el paper del voluntariat en salut en l’acompanyament al final de la vida i en el dol, i en la garantia del dret a una mort digna? Pot el voluntariat en salut esdevenir uns dels agents de sanació d’aquesta ferida social?

La XIV Jornada Catalana de Voluntariat i Salut, organitzada en col·laboració amb la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG, ha donat resposta a a aquestes preguntes i moltes d’altres, tot afirmant en veu ben alta que el final de la vida és vida.

  • 15 a JORNADA CATALANA / 2020

El voluntariat en salut: posem la vida al centre

La FCVS ha volgut donar importància i prioritzar les cures en totes les seves formes, un aspecte que s’ha posat més de relleu que mai arran de la pandèmia provocada per la Covid-19.

De quina manera el voluntariat de salut està aportant el seu gra de sorra en aquest replantejament de prioritats? De quina manera les cures que fan les entitats de voluntariat cap a persones grans o dependents es poden dignificar? La Jornada cerca construir respostes col·lectives a aquestes preguntes, tot fent-nos costat en aquests moments tan durs on el treball en xarxa i les relacions horitzontals i solidàries són més necessàries que mai.

Contacta amb nosaltres!

Aurora Lonetto

Tècnica de Salut i Comunitat
salut@voluntaris.cat