Tarragona arriba a un acord municipal per posar fi al sensellarisme

Es tracta d’un acord que dóna resposta als plans de la Unió Europea, que pretenen que el 2020 cap persona dormi al carrer.

Els grups municipals del consistori de Tarragona s’han compromès a aportar solucions concretes a la situació de les persones sense sostre de la ciutat. La decisió ha estat aprovada al marc de la taula rodona “Sensellarisme a Tarragona: assistencialisme o treball social?”.

Al llarg de la trobada s’han concretat tres propostes per al 2017: la realització d’un recompte amb cens de persones sense llar, la promoció de la coordinació entre les entitats i l’administració per optimitzar els recursos que s’hi estan destinant i la celebració d’una jornada sobre sensellarisme amb entitats i professionals per tal d’elaborar un pla de ciutat que posi solució a la problemàtica.

Alguns dels representants del govern municipal que han participat en el debat han estat la tinenta d’alcalde, Ana Santos (PSC) i Josep Acero (PP). Per part dels grups de l’oposició hi han intervingut Sonia Orts (Ciutadans), Xavier Puig (ERC), Laia Estrada (CUP), Cristina Guzman (CdC) i Arga Sentis (ICV).

La taula rodona ha estat convocada per la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), una federació que aplega una quinzena d’entitats d’acció social del Camp de Tarragona.

La primera acció social després de l’acord

El director de Càtedra d’Inclusió de la URV, Àngel Belzunegui, ha proposat al govern municipal la subscripció d’un Acord de Ciutat per tal de fer Tarragona més inclusiva. Així doncs, els ha suggerit un model propi basat en el desenvolupament d’una mirada integradora i propostes concretes de treball social. Es tractarà d’un document elaborat exclusivament per la Càtedra d’Inclusió de la URV i l’ECAS.

L’objectiu de futur és l’aplicació del model Housing First, que es basa en la inclusió social a partir de l’habitatge i que es desenvolupa a més de 300 ciutats del món. Tots els partits polítics han coincidit en la necessitat d’impulsar aquest model a Tarragona.