La tecnologia social arriba al Mobile World Congress de la mà de les entitats

La Taula del Tercer Sector Social presenta 5 aplicacions mòbils amb l’objectiu d’atendre els col·lectius més vulnerables.

Les entitats socials han posat un peu al Mobile World Congress amb la presentació de 5 aplicacions mòbils d’impacte social. En un intent per apropar-se als col·lectius més vulnerables, les organitzacions sense ànim de lucre han vist el procés de transformació digital que afronten com una oportunitat per proposar solucions tecnològiques que millorin l’accessibilitat de les persones que més ho necessiten.

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, present a l’estand de la Fundació Mobile World Capital, les ha presentat tot demanant la implicació de la indústria mòbil en l’atenció de les persones més desfavorides. La fusió entre esport i tecnologia, la millora de la qualitat de vida de les persones que pateixen ELA o una geolocalització de les persones sense llar que permeti saber on dormen per poder atendre-les són algunes de les propostes que s’han vist al Congrés de Telefonia Mòbil de Barcelona.

Entre les aplicacions mòbils presentades, destaquen:

Esport i tecnologia

L’aplicació Sport2live permet fer seguiment i compartir informació en línia entre equips terapèutics i persones que tenen o han tingut problemes d’addicció o de salut mental. L’esport es presenta com una eina per a la reinserció i amb un bon seguiment dels entrenaments està demostrat que la persona usuària té més possibilitats de revertir la seva situació de vulnerabilitat.

Millora de la qualitat de vida de persones afectades d’ELA

La Fundació Miquel Valls va presentar materials per millorar l’accessibilitat a l’ordinador com un ratolí adaptat, tecnologia eye tracking i commutadors. A més, també va presentar el programa Grid 3 o l’aplicació Dwell Clicker. El primer permet la comunicació cara a cara, missatgeria i correu electrònic, la participació a xarxes socials, etc. Dwell Clicker, per la seva banda, és una aplicació de Windows que permet utilitzar un ratolí sense haver de fer servir botons o clicar.

La ubicació de persones que dormen al carrer

La Fundació Arrels ha dissenyat una app per avisar de la ubicació de les persones sense llar. Aquesta informació arribarà als equips de l’entitat perquè puguin reaccionar i millorar l’atenció dirigida cap a aquest col·lectiu. ‘Arrels Localitzador’ està disponible tant per a Android com per iOS.

Fer crida de voluntariat a través d’una app

L’Associació Sant Tomàs ha presentat una aplicació per trobar nou voluntariat i que les persones interessades es puguin apuntar a ofertes. L’eina disposa d’un sistema de notificacions per informar sobre noves ofertes que es vagin publicant.

Participació juvenil i informació de barris

Suara Cooperativa ha innovat amb dues aplicacions mòbils que connecten recursos i persones. D’una banda, ha introduït l’app InfoBarris, una aplicació que dona informació sobre establiments i equipaments d’interès per a les persones d’una comunitat. D’altra banda, l’app Young és un projecte per millorar la participació dels joves en les activitats de la comunitat.

Enguany, és la tercera vegada que la Taula del Tercer Sector està present en el programa del Mobile World Congress per fer arribar la tecnologia mòbil a l’àmbit de l’associacionisme. A més, el projecte m4Social de la Taula va ser-hi present per connectar l’acció social amb el món tecnològic i apoderar la ciutadania i les entitats socials.

En aquest sentit, el valor que proposa és precisament la creació d’un punt de trobada que permeti una comunicació fluida entre entitats, desenvolupadors i inversors. Durant el Congrés, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, ha subratllat que no pot haver-hi transformació digital sense transformació social i ha destacat que en cap cas la tecnologia pot ser exclusiva.

Font: Xarxanet.org