La Taula del Tercer Sector denuncia que el Govern espanyol incompleix amb l’increment de l’IRPF per a Catalunya

Un 1,6 milions d’euros previst que no es retornarà tindrà un efecte directe en el finançament de les entitats socials catalanes.

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha denunciat que el Govern espanyol ha incomplert amb l’increment previst de l’IRPF per a Catalunya. Amb el nou repartiment entre les diferents comunitats autònomes, es deixaran de retornar 1,6 milions d’euros extres previstos per aquest any i això tindrà un efecte directe en el finançament de les entitats socials catalanes, segons afirmen des de l’organització. “Amb aquesta decisió no es té en compte el pes del Tercer Sector a Catalunya ni el compromís de la ciutadania que marca la casella”, ha afirmat la presidenta de la Taula, Francina Alsina.

Catalunya recapta un total de 70 milions d’euros en la casella de finalitats socials, dels quals 45 se n’han de destinar a l’àmbit del Tercer Sector i de les entitats socials. Tot i això, la Taula ha criticat que Catalunya n’acaba rebent 31, i amb l’incompliment del nou executiu estatal, conseqüentment no pujarà a 32,6 milions com s’havia previst. “Estem d’acord que hem de ser solidaris amb les altres comunitats, però també s’ha de ser amb Catalunya”, va afirmar Alsina durant la roda de premsa.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector ha destacat que aquesta reducció en el retorn de l’IRPF tindrà un impacte negatiu sobre programes de migraciósensellarismeinfància i gent gran, àmbits que es veuran especialment afectats. “Tenim un compromís amb la Generalitat i d’aquesta forma instem a què es posin d’acord, parlin i negociïn perquè les entitats ho necessiten”, va demanar Alsina.

L’argument en aquesta decisió, segons el Govern estatal, és que Catalunya està sobrefinançada, raonament que rebutja la Taula. La proposta de l’Executiu va ser aprovada per la Comissió Delegada de Benestar Social i Serveis Socials el passat divendres 22 de juny. Les comunitats que tampoc tindran un increment extra de l’IRPF són Aragó, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Múrcia i La Rioja.

La Taula ha demanat una reunió amb la ministra de Sanitat, Consum i Afers Socials, Carmen Montón, per treballar uns criteris de repartiment de l’IRPF més equitatius i proporcionals. “El canvi pressupostari és un canvi de criteri polític, i no tècnic”, afirma Alsina, per aquest motiu demana que es tingui en compte el pes del Tercer Sector a Catalunya i el compromís de la ciutadania quan marca la casella.

Font: Xarxanet.org