Fins al 15 de juliol les entitats sou a temps de fer el Balanç Social

Un any més, des de la Xarxa d’Economia Solidària impulsen el Balanç Social, l’eina d’avaluació i mesura d’impacte de l’Economia Social i Solidària. La campanya 2022 durarà fins al 15 de juliol.

El Balanç Social és una eina de mesura de l’impacte social i ambiental i el bon govern que contribueix a la transparència i a l’autoavaluació de les organitzacions i a la certificació en base als criteris i pràctiques que defineixen l’Economia Solidària.

Es tracta d’una eina gratuïta i oberta a qualsevol organització amb activitat econòmica, sigui sòcia o no de la Xarxa d’Economia Solidària (XES). Fa més d’una dècada va néixer de forma col·lectiva des d’entitats i persones de la XES i des de la pròpia XES s’ha establert que aquest 2022 totes les organitzacions sòcies de la xarxa l’hagin de fer anualment com una forma de visibilitzar i certificar el seu compromís amb l’entorn des d’una perspectiva feminista i amb criteris d’horitzontalitat, equitat, cooperació i sostenibilitat ambiental.

Noves preguntes

Aquest any no s’han introduit canvis significatius a les preguntes a respondre per les entitats perquè han apostat per consolidar els canvis introduits l’any passat mantenint les preguntes sobre intercooperació, construcció del mercat social, incidència política i compromís amb el teixit comunitari.

El major canvi a nivell de contingut és als qüestionaris laborals, obligatoris per aquelles entitats que apostin per la modalitat completa del Balanç Social. A proposta de la Comissió Antiassetjament de la XES hem introduit una sèrie de preguntes de resposta ràpida destinades a la prevenció, la detecció i l’abordatge de situacions d’assetjament sexual o per raó de gènere. Les respostes a aquestes noves preguntes no només seran tractades de forma anònima com la resta sinó que les entitats no podran veure cap informació de les respostes de les seves treballadores, ni individual ni agregada.

Formació per aprendre a fer el Balanç Social

Si vols saber com fer el Balanç Social de la teva entitat apunta’t a la sessió ‘Com obtenir el segell del Balanç Social i millorar el teu impacte social i ambiental’ que tindrà lloc el pròxim 25 de maig de 10 a 12 h en format virtual. La càpsula formativa anirà a càrrec del tècnic de Balanç Social de la XES, Guillem Subirachs Mancebo.