Comença la campanya de Balanç Social. Fess-te veure, ensenya el cor!

Un any més, des de la Xarxa d’Economia Solidària impulsen el Balanç Social. La campanya 2021 serà entre el 22 d’abril i el 30 de juny. Fess-te veure, fes balanç social!

Des de la Xarxa d’Economia Solidària posen en marxa una nova edició del Balanç Social, l’eina d’avaluació i mesura d’impacte de l’Economia Socila i Solidària de referència a Catalunya. La campanya 2021 serà entre el 22 d’abril i el 30 de juny.

Què és i què aporta el Balanç Social?

El Balanç Social avalua de forma sistemàtica, objectiva i periòdica sis grans característiques de tota empresa o entitat que vulgui ser socialment responsable: el funcionament econòmic i la política de lucre; la perspectiva de gènere; l’equitat i la democràcia interna; la sostenibilitat ambiental; el compromís social i la cooperació; i la qualitat del treball.

Fer el Balanç Social ajuda en diversos aspectes. D’una banda, a nivell d’ESS ajuda a construir Mercat Social i a fer-lo visible i també ajuda al reconeixement per part d’administracions i ciutadania com a part de l’Economia Social i Solidària. D”altra banda,  ajuda a les entitats a nivell de certificació, d’autoavaluació i millora contínua i en la comunicació dels valors de l’entitat.

El Balanç Social és una eina oberta a tot tipus d’organitzacions amb activitat econòmica. Per tant, el poden fer tant entitats sòcies de la XES com no sòcies. Ara bé, tingueu en compte que a partir del 2022 serà obligatori per a totes les sòcies de la XES.

Principals novetats de la campanya 2021

Arran dels resultats de la diagnosi de l’impacte de la covid-19 sobre l’ESS, s’ha vist que tant la intercooperació com les xarxes de suport i les economies comunitàries són elements centrals de l’estratègia de recuperació de l’ESS, i són estratègies que han de venir del propi teixit. És per això que volen que l’elaboració del Balanç Social d’enguany serveixi tant per a entendre la situació de la pròpia entitat, com per tenir un dibuix agregat del compromís i les possibles necessitats per reforçar aquestes estratègies.

Amb aquest objectiu, des de la Comissió de la XES han incorporat noves preguntes especialment dirigides a entendre millor la implicació de les organitzacions en aspectes que considerem essencials:

  • La intercooperació i compromís amb la construcció de mercat social
  • La incidència política i el compromís amb el teixit comunitari
  • La vinculació amb economies comunitàries i xarxes de suport

Més informació sobre la campanya

A més, aquest any se segueix fent èmfasi en facilitar a les entitats tot el que puguin del procés de recollida de dades. Se segueix oferint l’acompanyament i resolució de dubtes mitjançant videotrucada, i podeu veure, al web de mercat social de la XES, un apartat específic de la campanya d’aquest any,

I, com sempre, la plataforma per recollir les dades serà ensenyaelcor.org.

Ajuda’ns a seguir construint mercat social, fess-te veure!

Font: XES