Arrels Fundació crea una col·lecció de llibres per explicar la duresa de viure al carrer

#ReescriuLaHistòria és una campanya amb una vintena d’històries de la literatura universal que desmuntaran prejudicis vers les persones sense llar.

Arrels Fundació vol promoure durant l’estiu la campanya de sensibilització #ReescriuLaHistòria, una iniciativa amb l’objectiu de desmuntar prejudicis vers les persones sense llar. Així doncs, l’entitat ha elaborat una col·lecció artesanal de llibres cèlebres amb pàgines en blanc perquè la ciutadania, a través de l’escriptura, pugui canviar la mirada i els prejudicis al voltant d’aquelles persones que viuen al carrer. En aquest sentit, Arrels ha triat fins a vint històries de la literatura universal i ha transformat el seu títol a la realitat del sensellarisme.

Diferents títols de best-sellers adaptats han fet protagonistes a les persones sense llar, donant com a resultat una col·lecció amb llibres com ‘Sherlock Homeless’, ‘El senyor dels cartons’, ‘Els jocs de la fam a Barcelona’ o ‘El banc de la plaça del Diamant’. Fins a 350 llibres artesanals i 40.000 pàgines en blanc han sigut elaborats al taller d’enquadernació d’Arrels, que compta amb diferents persones voluntàries.

“Durant els mesos d’estiu, la invisibilització de les persones sense llar és encara més gran perquè hi ha la creença que al carrer s’hi viu millor quan no fa fred”, afirmen des d’Arrels. En aquesta època de l’any hi ha perills afegits per a les persones sense llar com el risc de patir cremades, insolacions i deshidratacions. A més, els serveis d’atenció són més lents durant les vacances.

Potser ningú mai s’havia plantejat que Sírius Black, padrí de l’aclamat mag Harry Potter, podia ser un presoner sense llar.  O bé que Saramago escrivís la seva ficció ‘Assaig sobre la ceguera’ com una crítica a la invisibilitat de les persones sense llar a Barcelona. Precisament, les històries inèdites de la literatura universal elaborades al taller de l’entitat transformen l’original i creen un argument per donar veu a les persones sense llar.

Tothom qui vulgui pot anar a recollir el seu llibre per omplir-lo d’anècdotes, experiències i reflexions allunyades dels prejudicis. Els exemplars, que són de mida mitjana, gran format i de butxaca, es poden aconseguir al centre obert d’Arrels o bé es poden encarregar per fer-los arribar per correu. A canvi, Arrels ha demanat la col·laboració de la ciutadania amb un donatiu. Per saber com ha sigut el procés d’elaboració dels llibres, pots llegir l’entrevista a la voluntària Elvira Postigo.

Font: Xarxanet.org