El suport del voluntariat en la gestió d’activitats és fonamental i garanteix l’èxit de nombrosos esdeveniments solidaris arreu del territori.
El teixit associatiu català gaudeix d’un estat de salut envejable, que ha anat in crescendo durant els darrers anys enfortit per un voluntariat sensible i compromès. Les entitats de tot Catalunya elaboren durant l’any diverses activitats de format variat que ajuden a transmetre valors, mobilitzar la ciutadania, fer captació de fons o sensibilitzar sobre causes socials. En aquest sentit, el suport del voluntariat en la gestió d’aquests moments associatius de l’any és clau, ja que contribueixen al seu desenvolupament aportant motivació i experiència.
El càncer i altres malalties oncològiques, l’esclerosi múltiple, la pobresa que envaeix les persones que viuen al carrer, el lleure infantil o l’autisme són alguns dels eixos que vertebren aquests moments claus. Al voltant de 670.000 persones, que representen el 13,1% dels catalans i catalanes majors de 16 anys, fan en el seu dia a dia accions de voluntariat. En aquest recull es presenten els 15 moments associatius de l’any on el voluntariat és una peça clau.
Neix el 2001 per sensibilitzar la societat i donar a conèixer l’existència del càncer infantil. La campanya d’AFANOC té l’objectiu de normalitzar la malaltia i pal·liar les necessitats que sorgeixen a partir del seu diagnòstic. En total 381 voluntaris i voluntàries han col·laborat en les més de 43 festes fetes arreu del territori, amb més de 65.000 gorres repartides.
2. La Magic Line de Sant Joan de Déu (SjD)
La mobilització ciutadana de Sant Joan de Déu és una activitat promoguda per finançar projectes socials d’entitats que acompanyen a persones en situació de vulnerabilitat. Durant el 2018 han comptat amb un total de 700 persones voluntàries en un recorregut de 25km que va tenir lloc als turons de Barcelona.
3. El Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple!
Més de 600 piscines i clubs nàutics de tot Catalunya van tornar a obrir les seves portes durant el juliol per mostrar la seva solidaritat cap a les persones que pateixen esclerosi múltiple. Organitzada per la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), es dona visibilitat a una realitat sovint amagada i hi participen al voltant de 1.200 persones voluntàries.
Cada any més de 500 voluntaris ofereixen una bossa amb dos pebrots, un de verd i un de vermell a canvi d’un preu simbòlic d’1,5 euros. L’objectiu de la campanya és fomentar la solidaritat amb les persones que pateixen càncer i difondre la tasca que fan les entitats de FECEC – Junts contra el càncer.
La gran festa solidària i inclusiva de la Fundació La Roda i de les seves entitats promou la cultura popular i el lleure infantil amb espectacles i tot tipus de tallers. Més de 1.000 persones voluntàries treballen durant tot l’any amb els infants als barris, per tant, el voluntariat juga un paper clau per fer que aquesta festa es reediti any rere any des del 1977.
L’Associació Aprenem organitza la festa solidària ‘Connecta’t al blau!’, un acte per sensibilitzar sobre un dels trastorns amb més desconeixement: l’autisme. L’entitat compta amb el suport de persones voluntàries per gestionar les activitats programades a 16 espais de Barcelona, a la venda de merchandising de l’entitat i, en especial, a trencar els tòpics i mites que envolten el TEA.
El programa de TV3 que lluita contra diverses malalties contribuint en la investigació científica i mèdica del país. Fins a 2.000 persones voluntàries contribueixen a la mobilització social per finançar projectes de recerca. Enguany La Marató, que es farà el 16 de desembre de 2018, tornarà a dedicar-se a la lluita contra el càncer.
CorAvant dona a conèixer la realitat dels infants i joves que neixen amb problemes de cor amb un esdeveniment solidari al Tibidabo. Al voltant de 60 persones voluntàries s’encarreguen de les tasques logístiques, d’informació, sensibilització i tallers al parc d’atraccions. A més, conjuntament amb AACIC i la Fundació She també organitzen una altra festa del cor a Port Aventura World.
La iniciativa de la Fundació Miquel Valls convida a tothom a compartir una fotografia a les xarxes on surti la imatge d’una mà, els dits de la qual han d’agafar la forma de la lletra L. L’entitat ofereix l’oportunitat per fer voluntariat d’acompanyament i suport als afectats d’aquesta malaltia neurològica i cobrir les necessitats més habituals de la persona afectada i de les seves famílies.
10. El Gran Recapte d’Aliments
Es tracta d’una campanya de recollida d’aliments bàsics amb l’objectiu de recuperar els excedents alimentaris de les empreses i redistribuir-los gratuïtament entre les persones necessitades de l’entorn. Durant l’any 2017, hi va haver 30.900 voluntaris i voluntàries a més de 2.500 punts de recollida.
El pilar fonamental de la festa és el voluntariat, actiu que fa possible aquesta iniciativa comunitària. Al voltant de 100 persones participen en la fira autogestionada que se celebra als Jardins del Camp de Mart de Tarragona. La iMAGInada compta amb més de 100 actes gratuïts que ofereixen una alternativa al model capitalista amb tallers, xerrades, un mercadet d’artesania, espectacles i una bona oferta gastronòmica.
Cada any més de 2.000 persones voluntàries ajuden en l’organització de campanyes de donació de sang. El Banc de Sang anualment organitza 4.000 col·lectes per tot Catalunya per assegurar que tots els malalts tenen sang quan en necessiten.
Arrels Fundació llença anualment la campanya #CensSenseLlar, amb l’objectiu de conèixer de primera mà el grau de vulnerabilitat de les persones sense llar. Fins a 600 persones voluntàries recorren els carrers de Barcelona per enquestar les persones que viuen al ras i conèixer que necessiten per poder definir polítiques i dissenyar recursos eficaços per poder aportar soluciones a un problema de base estructural.
14. El voluntariat és la clau!
El Casal dels Infants va llençar aquest any la campanya ‘El voluntariat és la clau‘, una iniciativa on es buscaven 600 persones voluntàries per comprometre’s i donar suport a l’equip professional de l’associació. L’entitat actualment acompanya a més de 7.000 infants, jovent i les seves famílies en situació de vulnerabilitat.
15. En Marxa Contra el Càncer!
La 2a edició de la cursa se celebrarà el diumenge 2 de desembre de 2018. La prova compta amb tres distàncies: 10km, 5km i 2,5km. Les persones que hi participin gaudiran d’un esmorzar i amb les seves inscripcions col·laboraran en la lluita contra el càncer. Durant l’edició del 2017, hi van participar 4.000 persones. L’esdeveniment d’esport popular compta, a més, amb la col·laboració i la força imparable del voluntariat.
Font: Xarxanet.org