La Nit del Voluntariat

MARIA SOLÉS 
Coordinadora FCVS a Girona
Directora de la Fundació Esplai Girona i voluntària a Càritas Diocesana de Girona

 

Des de fa anys a les comarques de Girona se celebra la Nit del Voluntariat.  Una activitat que va començar en fa més de 15,  amb una trobada de voluntaris compartint un pa amb tomata per agrair tanta generositat. Actualment omplim el pavelló d’esports de Fontejau amb la mateixa voluntat: compartir i agrair.

Els voluntaris i voluntàries són aquelles persones capaces de fer acompanyament, d’estar al costat de l’altre en les llargues hores d’espera, d’estirar la mà, d’acollir a l’altre, de fer mestratge, de donar sense esperar res…

Aquestes actituds són les que fan que el nostre país, sigui un gran país i tingui accions solidàries que, sovint, ens fan caure les llàgrimes.

La Nit del voluntariat també serveix per reivindicar el reconeixement que es mereix la tasca de les entitats, massa sovint sembla que hi tenim obligació, i ho fem perquè volem.

Els voluntaris i voluntàries vivim uns valors, aquests valors són els que fan que tingui sentit la tasca que desenvolupem, les vivències que es viuen, són les responsables que hi hagi tantes i tantes persones que estiguin disposades a ser voluntaris i voluntàries.

Com ens deia en Carles Capdevila: “El món no funcionaria sense els voluntaris”.

Estic convençuda que la tasca social que desenvolupen els voluntaris i voluntàries és d’una importància cabdal per a la cohesió social, per l’estima al país, per la configuració dels espais democràtics, per l’atenció a la diversitat, per la pau… en definitiva pel creixement i el benestar de la societat.

Les persones que hem fet i fem voluntariat sabem que el que rebem és molt més del que hem donat, un somriure, un agraïment sincer, una abraçada, un retorn de trucada… Qualsevol petit gest pot ser molt gratificant, i el millor pagament d’una acció solidària.

Les persones volem ser estimades i l’estimació cura molts mals.  Això els que fem de voluntaris i voluntàries ho sabem.

Que les Nacions Unides estableixi un dia internacional, ens ajuda a fer-nos més conscients de reivindicacions de la societat, a Girona ens afegim a reconèixer el treball de les persones voluntàries amb la Nit del Voluntariat per agrair i reconèixer públicament tanta solidaritat.