Tarragona celebra el Dia Internacional del Voluntariat reconeixent la tasca del voluntariat junior i senior

A l’acte també es va fer entrega del Premi Lluís Martí al Valor Socioambiental que va premiar la feina de la l’Associació Hàbitats

Prop de mig centenar de persones han celebrat el passat 11 de desembre al Centre Tarraconense El Seminari, el Dia Internacional del Voluntariat, que es commemora a nivell mundial cada 5 de desembre, continuant així les celebracions a tots els territoris que es van iniciar el passat 25 i 28 de novembre a Girona i Lleida, respectivament.

Després d’una breu salutació institucional, a càrrec de Josep Maria Ferran, Coordinador FCVS a Tarragona i Berni Álvarez, segon tinent d’alcalde i Conseller d’Esports, Educació i Turisme Esportiu de l’Ajuntament de Tarragona, l’acte ha lliurat diplomes a la persona voluntària més jove, Maria Teresa Piris Lugones (13, anys voluntària de Penedès contra el Càncer) i de més edat, Núria Torras Bargalló (90 anys i 15 d’ells fent voluntariat a la Fundació Santa Teresa del Vendrell) al Camp de Tarragona, així com a una dotzena de persones voluntàries al Camp de Tarragona.

Les persones voluntàries han estat també les protagonistes de la lectura del manifest de la FCVS, que ha estat a càrrec de Didac Casals i MºCarmen Mañas voluntaris de la Fundació Santa Teresa del Vendrell. Amb el lema ‘Amb emergència o sense, voluntariat sempre!’, enguany el manifest té en compte la situació actual a Gaza, reivindicant el paper del voluntariat en qualsevol moment i circumstància.

En el marc de l’acte s’ha conegut l’entitat guanyadora del Premi Lluís Martí, enguany dedicat al Valor Socioambiental, gràcies a la col·laboració de la Xarxa per a la Conservació de la Natura.

“El camí conjunt emprés enguany entre la XCN i la Federació Catalana de Voluntariat Social per reconèixer els valors socioambientals de la feina del voluntariat a Catalunya és un pas ferm i lògic en l’actual context de crisi climàtica en que ens trobem. La col·laboració entre les dues entitats segur que ajudarà a visibilitzar i posar en relleu, més encara, els valors, les accions i el paper del Voluntariat a Catalunya“, ha assegurat Pere Josep Jiménez, Tresorer de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN).

“Les accions de voluntariat emmarcades en millorar el nostre entorn natural tenen un lligam molt estret amb altres funcions socials del voluntariat, com en l’àmbit de la salut. Només és possible tenir salut si tenim uns espais naturals saludables, en bon estat de conservació“, ha explicat Jiménez, recalcant el gran nombre d’entitats ambientals que també fan acció social en aquest sentit al Camp de Tarragona.

Reconeixement a la ciència ciutadana

Tot i tenir territoris amb menys població, la resposta del voluntariat és molt important i la seva funció en la conservació d’espais naturals també és tot un referent, com en el cas de l’Associació Hàbitats i el seu Projecte Rius per fer seguiment de l’estat de trams de riu arreu del país”, ha recalcat el representant de la XCN que ha patrocinat, a través de www.voluntariatambiental.cat, el premi l’entitat guanyadora del Premi Lluís Martí al Valor Socioambiental al Camp de Tarragona.

Les persones voluntàries del Projecte Rius recullen dades, utilitzant un protocol validat pel Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, que permeten fer un seguiment de l’estat ecològic dels rius i rieres de Catalunya. Aquesta activitat de ciència ciutadana requereix disposar de recursos per a l’atenció al voluntariat, la gestió de dades i resultats i per dotar dels estris necessaris als grups que realitzen les inspeccions. No obstant, “les quotes anuals que els socis aporten a l’Associació Hàbitats són del tot insuficients per garantir-ne la viabilitat econòmica”, ha lamentat Enric Castellví, secretari d’Associació Hàbitats.

“Per aquest motiu, són sempre molt benvingudes, i del tot indispensables, les ajudes externes que ens permeten seguir mantenint les tasques derivades de la gestió i millora del projecte Rius“, ha afegit assegurant que l’entrega del premi “representa un gran recolzament del món del voluntariat a les més de set mil persones participants al Projecte Rius, consolidant-lo com un dels treballs de voluntariat ambiental més importants de Catalunya”.

L’actuació de l’humorista Fernando García Torresper ha donat el toc lúdic a l’acte amb un espectacle plagat de referències al voluntariat.

“La valoració ha estat molt positiva per l’equip de coordinació molt completa i participativa, amb la il·lusió d’introduir millores. Enguany mig centenar de persones representants de les entitats socials, projectes i de l’organització tècnica de la Federació vàrem tenir una jornada inolvidable, que dona impuls a la voluntat del voluntariat en benefici de la societat”, ha conclòs Josep Maria Ferran, Coordinador territorial de la FCVS a Tarragona.