Som la sortida: ensenya el cor!

Aquest any, fer el Balanç Social és més important que mai. A partir del 27 d’abril tornem a ensenyar el cor!

Un any més, des de la Xarxa d’Economia Solidària impulsen la campanya de Balanç Social, l’eina d’avaluació i mesura d’impacte de l’ESS de referència a Catalunya.

Davant la situació que s’està vivint des de fa unes setmanes ha fet replantejar la campanya d’aquest any i han treballat perquè, a més, dels objectius que persegueixen habitualment, aquest any el Balanç Social sigui una eina en favor d’una resposta de l’ESS i per a l’ESS al context actual. I, per aconseguir-ho, fan les preguntes habituals sobre l’exercici anterior, el 2019, però també volen conèixer la situació de les organitzacions arran de la crisi desencadenada a partir de la COVID-19.

El Balanç Social com a eina a disposició de la resposta conjunta de l’ESS a mig i llarg termini

Quan habitualment s’exposa què es creu que aporta a les entitats el fet de fer el Balanç Social es parla de 4 tipus de beneficis. Tot plegat no deixa de ser cert: es necessita que l’ESS sigui més visible que mai, es necessita comunicar les nostres pràctiques, que les Administracions reconeguin la tasca que es fa i poder seguir el procés d’autoavaluació i millora interna.

Ara bé, aquest 2020 cal anar més enllà: s’ha marcat com a objectiu principal que el Balanç Social sigui una eina en favor d’una resposta de l’ESS i per a l’ESS al context que estem vivint.

D’una banda, es vol conèixer i visibilitzar l’impacte que està tenint la crisi desencadenada per la COVID19 per poder disenyar plans i propostes a mig i llarg termini.

D’altra banda, aquestes últimes setmanes s’està posant de relleu que el públic i comú, les cures, el suport mutu i la resiliència, sobretot ecològica, són puntals fonamentals per sortir d’aquesta crisi i la que ve. Tots aquests valors i pràctiques defineixen l’ESS i es creu que és més necessari que mai que es visibilitzin i es ressaltin.

I per tant, ha sigut necessari enfocar la campanya des de diversos eixos:

Del 2019 necessiten conèixer:

1. Quina era la situació en tancar l’exercici 2019 per tal de poder-la comparar amb la situació de 2020.

2. Quines pràctiques definien l’ESS el 2019 i quina ha estat l’evolució comparada amb anys anteriors. Les pràctiques de l’ESS ja eren una resposta als reptes que teníem abans de la COVID19. Uns reptes que aquesta pandèmia està desencadenant, visibilitzant i accelerant la necessitat de resposta.

Del 2020 necessiten conèixer:

1. Quin ha estat el primer impacte durant la fase d’estat d’alarma i com hi han fet front les empreses i entitats de l’ESS.

2. Quina és la situació de les entitats al final del primer semestre de 2020 i la previsió fins a final d’any, per tal de poder avaluar l’impacte a mig termini i les mesures necessàries a aplicar.

3. Quines són les mesures que les entitats demanen per tal de poder fer front a la crisi de mig i llarg termini que s’està desencadenant.

Estructura de la campanya de Balanç Social 2020

Amb tot plegat, la campanya del Balanç Social d’aquest any és lleugerament diferent a l’habitual i constarà de dues fases:

– Fase 1: a partir del 27 d’abril: preguntes referents a l’exercici 2019

– Fase 2: a partir de l’1 de juliol: preguntes referents al context de crisis derivat del Covid-19

A més, aquest any també volen fer èmfasi en facilitar a les entitats tot el que puguin del procés de recollida de dades. És per això que han establert un horari setmanal per fer resoldre dubtes via jitsi i han creat, al web de mercat social de la XES, un apartat específic de la campanya d’aquest any que recull la informació necessària per participar de la campanya;

I, com sempre, la plataforma per recollir les dades serà ensenyaelcor.org.

Fes el Balanç Social i ensenya el cor!

Font: MercatSocial