‘Parla Obertament’, la nova campanya que lluita contra l’estigma en salut mental

L’associació Obertament farà 12 parades a municipis de Catalunya per sensibilitzar la ciutadania sobre els tabús al voltant dels problemes en salut mental.

L’associació Obertament ha sortit novament en escena amb la campanya itinerant “Parla Obertament”, una iniciativa que a diferència de les edicions anteriors habilitarà estands a 12 ciutats de tot Catalunya per trencar amb l’estigma en salut mental. L’objectiu de la cinquena campanya que llença l’entitat és trencar els prejudicis, eliminar tabús i normalitzar els problemes de salut mental.

A banda de les accions que es faran a través de les xarxes socials i d’Internet, una de les parts més importants de la campanya és el tour itinerant per tot Catalunya amb la instal·lació de plafons amb tres reptes vinculats al coneixement i a com la ciutadania percep els problemes de salut mental. Barcelona, Girona, Mataró, Tàrrega , Cervera, Berga, Gavà, Bellaterra UAB, Granollers i Santa Coloma de Gramenet són algunes de les ubicacions que acolliran la campanya.

“Parla Obertament” a més inclou dinàmiques del joc com petits qüestionaris interactius habilitats als diferents actes que aniran copsant les places dels municipis catalans on aterrarà la campanya. Dos plafons de format gran l’acompanyaran, amb frases i dades d’impacte al voltant de la salut mental perquè cridin l’atenció dels ciutadans i ciutadanes. En aquest sentit, Obertament ha assenyalat l’àmbit laboral, la família i l’amistat com els tres escenaris on posar la mirada per començar a trencar amb l’estigma en salut mental.

Enguany, el sofà Obertament que ja s’havia utilitzat en campanyes anteriors també acompanyarà el tour itinerant perquè la ciutadania s’assegui per reflexionar. Un sofà que en aquesta edició entrarà a sorteig per aquelles persones que facin difusió de la iniciativa amb el hashtag #sofaobertament. A banda de la part offline, “Parla Obertament” compta amb una branca en línia per fer sensibilització. Un espot promocional, un pòster gràfic i vídeos de testimonials són materials que l’associació també ha facilitat per difondre.

“Quan no sàpigues de què parlar, parla”. Aquest és precisament el missatge que Obertament vol fer arribar a tothom. L’Elisenda, l’Àlex, la Marta i el Miquel Àngel són les cares visibles de la campanya, activistes d’Obertament que col·laboren com a portaveus en primera persona. Tots quatre et diuen si has encertat o bé pots millorar al final del vídeo interactiu de la campanya, un exercici lúdic en el qual pots triar una resposta (A, B o C), per posar a prova la teva reacció davant d’alguna persona que pateix un trastorn en salut mental.

El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. L’Obra Social la Caixa també ha donat suport a la campanya des de l’àmbit privat. Segons l’Organització Mundial de la Salut, 1 de cada 4 persones passaran per un trastorn mental al llarg de la vida. És en aquest punt en el qual “Parla Obertament” s’ha erigit com a motor imprescindible per sensibilitzar la ciutadania sobre els prejudicis i l’estigma.

Font: Xarxanet.org