JOSEP MASIP
Secretari general i vocal de Gent Gran de la Federació Catalana de Voluntariat Social
L’esperança de vida a Catalunya és de 80,6 anys per als homes i de 86,06 per a les dones, una de les més altes del món (IDESCAT, 2023).
Les persones de més de 65 anys a Catalunya representen un 19,64% de la població, i les que superen els 80 anys arriben al 5,8%. A més, actualment hi ha 2.855 persones centenàries (IDESCAT, 2024).
Aquestes dades són prou significatives perquè el Govern de la Generalitat hagi pres la decisió d’encarregar l’elaboració d’una ‘Estratègia per a una societat longeva i una vida activa’. Aquest document, fruit d’un procés participatiu, va ser validat provisionalment pel Consell de la Gent Gran de Catalunya durant la seva darrera reunió plenària, al desembre passat. Tot i que la definició teòrica està gairebé acabada, ara és el moment de desenvolupar-la i dotar-la dels recursos necessaris.
Ens centrarem en l’Eix Estratègic 1, Àmbit 5, que afecta directament el voluntariat, on es fixa com a objectiu “enfortir i reconèixer el voluntariat com un capital social de gran valor”.
Moltes entitats treballen en projectes adreçats a les persones grans, i moltes d’aquestes persones grans també participen activament en activitats de voluntariat. A la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) comptem amb dos projectes que exemplifiquen com no es pot parlar de salut sense incloure la comunitat.
D’una banda, Grans Actius connecta el voluntariat amb els centres d’atenció primària, hospitals i altres recursos de salut, per facilitar l’acompanyament de persones amb malalties cròniques o discapacitat, o en situació de dependència, vulnerabilitat o soledat, a les visites sanitàries programades. Aquest projecte millora el seu benestar i evita situacions d’aïllament.
D’altra banda, la FCVS ofereix suport en la gestió del voluntariat de Radars, un projecte que aborda la soledat no desitjada mitjançant una xarxa comunitària que implica el veïnat, comerços, farmàcies i serveis socials, promovent barris més humans i solidaris on les persones grans poden mantenir-se actives i vinculades.
Per acabar, volem fer nostres les paraules de la vicepresidenta del Consell de la Gent Gran de Catalunya, Magda Bes: “Tots som o serem persones grans.”
Font: Diari de Girona