Nou entitats reben el segell Actius de l’Acord per la promoció activa del compromís social ciutadà

El lliurament del distintiu ha tingut lloc durant l’Àgora Ciutadana 2021 on s’ha posat en valor la tasca de les entitats, especialment essencial durant la pandèmia

Arriba un nou lliurament de l’Actius de l’Acord, un distintiu impulsat per la Xarxa per una Ciutadania Activa i Compromesa (XCAC) que pretén visibilitzar, reconèixer i difondre bones pràctiques impulsades per entitats, organitzacions o projectes que estan treballant més activament per promoure el compromís social ciutadà.

En total, nou entitats han rebut el distintiu aquest dimecres 24 de febrer dins la celebració de l’Àgora Ciutadana 2021. En l’acte, s’ha posat en valor la tasca de les entitats socials de la ciutat de Barcelona i el seu compromís amb la ciutadania, que han esdevingut especialment essencials arran de la pandèmia i la situació generada per la Covid-19.

A l’Àgora Ciutadana 2021, que ha tingut lloc al Consell de Cent i que també s’ha retransmès per streaming, s’ha fet un repàs de les entitats que ja han rebut l’Actius de l’Acord, i s’ha lliurat el distintiu a les entitats recentment reconegudes:

 • L’Associació Benestar i Desenvolupamentde qui s’ha destacat la innovació dels projectes que impulsen l’autonomia personal i col·lectiva de persones en situació de vulnerabilitat.
 • L’Associació In Via, valorant el seu treball en xarxa com una oportunitat d’incentivar el compromís ciutadà amb els projectes socials de la ciutat.

En aquest àmbit, la directora de l’Associació in via, Carme Laorden, ha explicat que l’entitat “desenvolupa un extens treball relacional de corresponsabilitat amb el circuit d’iniciatives socials, sobretot al barri de Poblenou, al Districte de Sant Martí”. Segons Laorden “ens dona l’oportunitat de cocrear i participar de la gran diversitat de projectes comunitaris que existeixen. Seguim realitzant accions de sensibilització i alhora apostem per l’enfortiment del voluntariat inclusiu a través de la implicació de les persones beneficiàries dels nostres projectes”.

 • L’Associació Prohabitatge, posant èmfasi en l’acció comunitària de l’entitat en la defensa del concepte de justícia que fa possible el dret a l’habitatge.
 • L’Associació AREP, pel seu foment del voluntariat inclusiu apropant el compromís social ciutadà a un col·lectiu que viu la diversitat en primera persona
 • La Fundació Joia, de qui s’ha ressaltat el doble compromís social: per una banda les persones usuàries poden conèixer i participar de manera regular i de l’altra, adquireixen confiança i seguretat en les diferents tasques que es desenvolupen.
 • La Fundació Privadan Uszheimer, de qui s’ha valorat que l’entitat treballa perquè Barcelona sigui una ciutat cada vegada més sensible a les malalties neurodegeneratives i, per tant, a les seves repercussions en l’àmbit social amb ciutadans compromesos i conscients d’aquesta realitat.
 • Sonrisas de Bombay, de qui s’ha reconegut l’empoderament de la ciutadania activa i compromesa perquè pugui implicar-se de manera autònoma i desenvolupar un sentiment de pertinença estreta amb l’acció que desenvolupa l’entitat a Bombai
 • VAE, valorant l’optimització en la seva expertesa en benefici de les diferents necessitats socials adaptant-se a la situació i a la demanda del col·lectiu amb què treballen.

A VAE, ha explicat la seva presidenta, Anna Mòdol, “treballem impulsant i acompanyant projectes d’emprenedoria, assessorant iniciatives d’autoocupació, donant formació a diferents col·lectius… Actualment col·laborem en diferents projectes com el mentoratge per aturats majors de cinquanta anys, el projecte Rethinking per Autònoms i Pimes de Barcelona Activa, el de Mentoring del Departament de Promoció Econòmica de la Generalitat de Catalunya…”.

Des de VAE, ha afegit Mòdol “s’acompanya gratuïtament a autònoms i PIMES a mantenir i crear nous llocs de treball en la situació de crisi econòmica creixent derivada de la pandèmia”.

 • Enriquezarte, de qui s’ha destacat la seva capacitat de transformar a través de l’art, d’igual a igual.

Agraïment entre les entitats

Les entitats s’han mostrat molt agraïdes pel lliurament de l’Actius de l’Acord. La presidenta de VAE, Anna Mòdol, ha manifestat que els hi fa “molta il·lusió rebre aquest reconeixement. Ens encoratja i, al mateix temps, ens sentim recolzats formant part d’un ampli teixit d’entitats de voluntariat donant resposta a necessitats socials creixents”.

La directora de l’Associació in via, Carmen Laorden, ha valorat “molt positivament” l’atorgament de l’Actius de l’Acord. “Ho rebem des de l’agraïment i el reconeixement a tota la ciutadania que es suma en la defensa de la igualtat d’oportunitats i per la defensa dels drets socials. Un distintiu dedicat especialment, a totes les persones que han decidit sumar-se a participar des de fa més de 68 anys a través de l’Associació in via”.

Laorden ha afegit que el rebre el distintiu els “motiva a seguir generant i promocionant accions que donin visibilitat a aquest valor que és el compromís social, un element essencial per construir una societat més justa, cohesionada i inclusiva”.

Àgora Ciutadana 2021


L’entrega de l’Actius de l’Acord ha coincidit amb la celebració de l’Àgora Ciutadana 2021 sota el títol ‘El valor del compromís social de la ciutadania de Barcelona’.

La tècnica de la Federació Catalana de Voluntariat Social a Barcelona i representant de la XCAC, Esther Prats, ha explicat que l’Àgora Ciutadana “pretén visualitzar el valor del compromís social ciutadà després d’un any 2020 on la tasca d’aquesta ciutadania s’ha fet més palesa que mai. També es vol reconèixer la feina i l’esforç de les entitats, especialment durant els mesos de confinament i arran de la pandèmia que estem vivint”.

L’Àgora Ciutadana ha comptat amb la benvinguda de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha parlat del “paper clau” que té el teixit social i solidari de Barcelona. A més, ha reivindicat el paper de les administracions que han de “col·laborar per facilitar i fer la vida més fàcil a les persones”.

Tot seguit, s’ha visualitzat el vídeo ‘Com seria un dia a Barcelona sense la tasca de les persones socialment compromeses?’ i, a continuació, a través d’una taula rodona s’ha continuat aprofundint sobre el valor del compromís de la ciutadania de Barcelona.


A la taula rodona ha intervingut la Comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes, qui ha considerat que cal plantejar la innovació social i els drets com una inversió. “Hem de poder defensar-los i posar-los al centre”, ha remarcat. La ciutadania activa és “imprescindible perquè les polítiques socials tinguin impacte”.

Per la seva part, el director del Centre Assis, Jesús Ruiz, ha destacat que la crisi ha reactivat el compromís ciutadà i això “donarà peu a la transformació de forma conjunta”. En aquesta línia, la referent en accessibilitat i participació de la junta directiva de la Federació ECOM, Montse Garcia, ha remarcat també que el compromís social ciutadà “és directament transformació, sense l’organització de la ciutadania seria impossible”. Garcia ha posat en valor els espais de deliberació que “no s’han de deixar enrere. La importància de les entitats socials es fa més palesa que mai”.

Com formar part de la família Actius de l’Acord


Poden presentar la sol·licitud per obtenir el distintiu, totes aquelles entitats, organitzacions o projectes adherits a l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva que promoguin el compromís social de la ciutadania a través d’accions com:

 • Voluntariat en organitzacions, en programes o projectes d’una entitat
 • Accions i iniciatives de bon veïnatge o de caràcter cívic
 • Persones cuidadores, grups d’ajuda mútua, autoajuda o suport
 • Moviments socials, iniciatives o serveis de caràcter social
 • Projectes o xarxes comunitàries

La convocatòria està oberta fins al divendres 30 d’abril.

Font: Xarxanet