Mor Núria Gispert, directora de Càritas BCN entre 1998 i 2004

A més de directora de Càritas Diocesana de Barcelona, també fou presidenta de Càritas Espanyola entre 2002 i 2004, i regidora de l’Ajuntament de Barcelona.

Als 84 anys, ens ha deixat Núria Gispert. Núria Gispert i Feliu (Barcelona 1936) fou directora de Càritas Diocesana de Barcelona entre els anys 1998 i 2004, i també fou presidenta de Càritas Espanyola entre 2002 i 2004. Persona vinculada a l’activisme social i cristià, Gispert va començar la seva dedicació social als 14 anys, fent voluntariat a Can Tunis. Posteriorment, traslladà la seva vocació social al món de la política.

Durant el seu mandat com a directora de Càritas Diocesana de Barcelona va impulsar el projecte Alcàntara, el primer centre per a menors no acompanyats de l’entitat. Així mateix, va potenciar la tasca de Càritas en favor de les dones maltractades, iniciant una residència per a dones que patien violència de gènere. Finalment, va treballar per la defensa dels drets de les persones migrants que promovien les tancades de 2001 a l’Església del Pi.

D’altra banda, va promoure Empreses amb cor, un projecte pioner que agrupa a totes aquelles empreses i fundacions que ajuden a Càritas, sigui per mitjà de donatius econòmics o amb productes de primera necessitat.

Gispert sempre va treballar amb la convicció que la solidaritat no s’havia de confondre amb la caritat, ja que segons ella calia treballar per promocionar les persones. “No es tracta només de pal·liar les necessitats bàsiques de les persones més desafavorides, sinó de lluitar contra les desigualtats i les injustícies que les causen. Es tracta de millorar les lleis i les situacions per millorar la vida dels col·lectius més vulnerables. Cal sentir-se responsable de l’altre i de la seva situació. Només posant-nos en la pell de l’altre podrem entendre les dificultats en què es troba”, deia Gispert en l’entrevista que Càritas Barcelona li va fer l’any passat amb motiu del 75è aniversari de l’entitat. Per Gispert, els cristians havien de sortir al carrer, de les esglésies, i treballar per recuperar l’essència de l’Església i ajudar als exclosos.

L’actual delegat episcopal, Mn. Josep Matías, i Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, han volgut tenir un record per la família de Gispert, i han afirmat que la Càritas d’avui no s’entendria sense la convicció de Gispert de posar a la persona al centre: “El seu llegat forma part de Càritas”, ha indicat el director de Càritas Barcelona.

Font: Caritas Barcelona