Maria Mercè Batlle, guardonada amb el Premi Solidaritat 2022 per la seva tasca en favor dels drets de les persones amb discapacitat

La menció mitjans de comunicació distingeix el periòdic local Malarrassa, pel seu compromís amb els drets humans, donant visibilitat a les situacions de desigualtat i conflicte social, així com a les lluites ciutadanes de la ciutat de Terrassa

Maria Mercè Batlle és la candidatura guanyadora del Premi Solidaritat 2022, que concedeix des del 1987 l’Institut de Drets Humans de Catalunya-IDHC a persones i entitats destacades per la seva tasca en favor dels drets humans. El jurat del premi, format per representants d’organitzacions socials i activistes de drets humans, reconeix en aquesta edició el compromís i entrega d’una persona amb una llarga i destacada trajectòria dedicada al drets de les persones amb discapacitat, especialment amb paràlisi cerebral.

Maria Mercè Batlle ha estat pionera en el treball en favor dels drets i la integració de les persones amb discapacitat, visibilitzant una realitat molt amagada. Ha estat implicada des dels seus inicis en l’Associació AREMI, de la qual és presidenta des de 1996, sorgida a iniciativa d’un grup de pares i mares amb fills o filles afectats de paràlisi cerebral i altres discapacitats, que van decidir crear un centre adequat a les necessitats que presenten aquests nens i nenes, donada la mancança de centres especialitzats a la província de Lleida.

El jurat del premi ha volgut destacar la seva entrega i dedicació al col·lectiu que representa des dels diferents espais on exerceix el seu activisme: l’Associació AREMI, la Federació d’Entitats de Paràlisi Cerebral FEPCCAT, la COCARMI i la Confederación ASPACE.

Per a Montse Tafalla, presidenta de l’IDHC “Mercè encarna un lideratge en primera persona, caracteritzat per l’activisme ferm, convençut i incansable malgrat tots els obstacles. La seva tasca ha estat decisiva per posar en primera línia les necessitats de les persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars, de les seves famílies i dels professionals d’atenció directa”.

El periòdic Malarrassa ha estat també reconegut amb la menció especial mitjans de comunicació pel seu compromís amb els drets humans i la seva contribució a les lluites socials de la ciutat Terrassa. Malarrassa és un mitjà local de distribució gratuïta, nascut amb la voluntat de servir d’instrument a les entitats i moviments de la ciutat, exercint un periodisme crític i independent fonamentat en la investigació i les dades sobre la realitat més propera. En paraules de Montse Tafalla “mitjans com Malarrassa són essencials per garantir el dret a la informació i la participació de la ciutadania.”

L’acte de lliurament del premi i la menció se celebrarà el pròxim 6 de març al Parlament de Catalunya.

Font: Institut de Drets Humans de Catalunya