Lola de la Fuente: “El voluntariat aporta una altra visió a les tasques que desenvolupa l’associació”

La directora de l’Associació Esclat pro persones amb paràlisi cerebral, entitat que enguany celebra el 40è aniversari, ens parla sobre el seu pla de voluntariat i altres aspectes de l’entitat.

Quina és la missió de la vostra entitat?

La missió de l’Associació Esclat és millorar la qualitat de vida de les persones amb paràlisi cerebral, dany cerebral adquirit i discapacitats similars, en totes les etapes de la seva vida, així com també la de les seves famílies.

Quin és el vostre àmbit geogràfic?

Esclat té sis centres a Barcelona, tot i que no només atenem persones de la ciutat, sinó també de la seva àrea metropolitana (Baix Llobregat, Vallès i Maresme).

Amb quantes persones voluntàries compteu i quins són els seus perfils?

Comptem amb unes 80 persones voluntàries. Algunes fan accions puntuals de voluntariat  i d’altres assisteixen als centres de manera periòdica.

Quines són les tasques que duen a terme?

La veritat és que poden desenvolupar moltes tasques diferents, en funció de la seva experiència. Per exemple, poden fer acompanyaments i donar suport a les activitats lúdiques, sortides, i festes. Poden participar en les activitats i tallers dels centres com per exemple anar a la piscina, a l’hípica, a l’hort urbà, etc. També, n’hi ha que col·laboren en l’organització d’esdeveniments i fires en què participa l’entitat, o fins i tot n’hi ha que ens assessoren a escala professional en l’àmbit financer o comercial, entre altres.

Com treballeu amb els voluntaris i voluntàries el tema de la formació?

Els voluntaris sempre reben una formació inicial en què se’ls dóna informació sobre l’entitat i sobre les persones que atenem en els nostres centres. Se’ls explica per exemple, com s’han de dirigir a una persona amb pluridiscapacitat, se’ls explica els diferents sistemes de comunicació amb els quals es comuniquen els nois, entre d’altres coses.

També se’ls ofereixen formacions presencials i online sobre voluntariat que s’ofereixen des de les federacions com Dincat.

Des del vostre punt de vista, quins són els principals beneficis que aporta el voluntariat?

El voluntariat és un dels pilars del nostre Pla Estratègic, ja que la seva aportació és complementària al treball que realitzen els professionals i aporten una altra visió a les tasques que desenvolupa l’associació. El voluntariat també contribueix a la difusió del nostre projecte i dels valors cívics i comunitaris, que arriben a la gent, millorant els nostres barris.

Aquest any celebreu el 40è aniversari de l’entitat i ja heu fet alguns actes. Quins altres n’esteu preparant?

Efectivament, aquest any celebrem el nostre 40è aniversari! Tenim un programa d’actes per a tots els gustos i edats! Hem fet una exposició de fotos de l’entitat, que aviat es podrà veure al Mercat del Guinardó i també a la Biblioteca Francesc Candel del barri de La Marina, també hem fet una conferència a la Sala dels Miralls del Liceu, sobre l’Ètica aplicada a les organitzacions socials, entre d’altres!

Però el proper gran esdeveniment serà la celebració d’un Sopar Commemoratiu i Solidari a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) amb un menú elaborat per gran part dels cuiners que van participar en el nostre Calendari Solidari 2017. Comptarem amb en Carles Abellán, l’Albert Adrià, en Raül Balam, en Martín Berasategui, en Carles Gaig, en Marc Gascons, en Hideki, en Nandu Jubany, en Paco Pérez, la Fina Puigdevall, la Carme Ruscalleda i potser tindrem alguna incorporació més.

En aquesta ocasió, també necessitarem el suport de voluntaris, sobretot cambrers, perquè l’organització sigui tot un èxit!

Font: xarxanet.org