L’alumnat de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona ha treballat la cuina d’aprofitament amb diferents entitats, creant un receptari i un vídeo.
La cuina d’aprofitament ha estat l’eix central del projecte d’Aprenentatge i Servei (ApS) ‘Mirades. Veure i viure el voluntariat’, que s’ha portat a terme durant el primer trimestre del 2024 amb l’alumnat de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona.
En aquest ApS, impulsat per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), les entitats Fundació Espigoladors, el Banc dels Aliments de Girona, l’Associació de Naturalistes de Girona i Cuinar Sa, han treballat a l’aula els Objectius de Desenvolupament Sostenible vinculats amb la cuina d’aprofitament. A partir d’aquí, l’alumnat de 3r d’IFE ha creat un receptari de cuina i un vídeo.
El receptari de cuina d’aprofitament és un element sensibilitzador que apropa el malbaratament alimentari: “A Catalunya es tiren 262.471 tones d’aliments sòlids. Aquesta xifra equival a uns 35 kg per habitant i any”, s’indica al document. A més, el receptari presenta quatre propostes de plats amb recomanacions per cuinar-los amb les restes d’altres àpats o aprofitant aliments.
D’altra banda, l’alumnat també ha gravat i editat un vídeo amb la recepta ‘Torrijas tres delícies’, on s’explica com fer aquest plat aprofitant menjar que tenim a casa, com ara pa sec.
Aquesta iniciativa també ha permès que algunes alumnes fessin voluntariat en el Gran Dinar d’Aprofitament que va organitzar el passat 5 d’octubre l’Ajuntament de Girona amb diferents entitats com el Banc dels Aliments de Girona.