Quin ha de ser el model d’acompanyament integral de les persones a mesura que es van fent grans és una de les qüestions en les quals treballen les entitats socials des de fa temps. El secretari general de la FCVS, Josep Masip, participa el 26 de setembre la Taula del Tercer Sector presenta un dossier sobre aquest tema.
‘Envelliment(s): protagonistes, diversitats i avenç cap a un nou model d’acompanyament integral’ és el títol del dossier que es presenta el dijous 26 de setembre en un debat obert amb entitats socials. L’acte, en el marc dels debats ‘Catalunya Social’, es farà a les 9.30 h al Hub Social (C/Girona 34, interior. Barcelona) i cal fer la inscripció per assistir-hi. La jornada inclou la presentació d’un informe a càrrec de Carlos Chirinos i un debat amb entitats socials expertes en l’acompanyament a persones que estan en un procés d’envelliment. L’objectiu és analitzar l’envelliment, els i les protagonistes i també la diversitat.
La FCVS hem participat en la gestió del dossier com a membres del grup de treball d’envelliment de la Taula del Tercer Sector i Josep Masip, vocal del Consell de la Gent Gran de Catalunya i secretari general de la Federació Catalana de Voluntariat Social, participa a la taula d’experiències en la jornada del 26 de setembre. L’objectiu del grup de treball d’envelliment és promoure la defensa dels drets i la veu de les persones grans i d’un model d’acompanyament a l’envelliment des d’una perspectiva global. La incorporació de la participació, la promoció de l’envelliment actiu i la prevenció i atenció de situacions de dependència i de discapacitat, així com ser un interlocutor de referència per a les administracions en la defensa dels drets i la veu de les persones grans, són els eixos de treball del grup.
El nou dossier Catalunya Social se centra en l’acompanyament a l’envelliment i com interactuen les polítiques socials existents i els diferents agents (públics, socials, mercantils, comunitaris i familiars) a l’hora de donar suport a les persones que estan en aquest procés. L’objectiu és fer visibles els reptes actuals del sistema i reflexionar sobre quina és la millor manera d’acompanyar-les. El focus sobretot se centra majoritàriament en les persones grans en situació de vulnerabilitat i dependència, però també en les persones que experimenten un envelliment prematur a causa de problemes de salut o discapacitat.
Programa: ‘Envelliment(s): protagonistes, diversitats i avenç cap a un nou model d’acompanyament integral’
9:00h Arribada de les participants del debat.
9:30h Benvinguda i moderació de l’acte a càrrec d’Ignasi Aragay, director adjunt del Diari Ara.
9:35h Benvinguda institucional a càrrec de Francina Alsina, presidenta de la Taula d’entitats
del Tercer Sector Social de Catalunya.
9:40h Presentació de l’estudi ‘Envelliment(s): Protagonistes, diversitat i avenç cap a un
nou model d’acompanyament integral’, a càrrec de Carlos Chirinos, doctor en
antropologia i comunicació i autor del dossier.
10:10h Taula d’experiències.
◗ Mercè Mas, membre de la junta directiva de FATEC i impulsora del projecte “La
residència a la que m’agradaria anar a viure”.
◗ Josep Masip, vocal del Consell de la Gent Gran de Catalunya i secretari general de la
Federació Catalana de Voluntariat Social.
◗ Mª Eugenia Pasqual, resident de la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere, de FEATE.
◗ Ma Dolores Carmona, participant del projecte d’envelliment prematur de la
Fundació el Maresme, de Dincat.
11:10h Debat amb el públic assistent.
11:30h Fi de l’acte.
Font: FCVS