La Taula demana al Govern crear un òrgan de coordinació per definir un pla d’emergència social

La prioritat és garantir un sistema de drets socials i protecció social sòlid i eficient

La Taula del Tercer Sector Social demana al Govern la creació d’un òrgan de coordinació conjunt entre la Generalitat i el tercer sector que defineixi, amb urgència, un pla d’emergència social post COVID-19.

Poques setmanes després de l’inici de la pandèmia, les entitats socials ja estan comprovant els efectes socials i com la pandèmia ha empitjorat la fragilitat econòmica de moltes persones que estaven en una situació de vulnerabilitat. És per aquest motiu que la Taula trasllada a la Generalitat la necessitat de traçar, immediatament, un full de ruta que pal·liï l’impacte social del virus. Per a la Taula, és imprescindible garantir un sistema de drets socials i de protecció social sòlid i eficient per no tornar a deixar ningú enrere.

La Taula, avisa, però que no es poden aplicar les mateixes receptes ni repetir els mateixos errors que el 2008 perquè encara se n’arrosseguen les conseqüències de l’anterior crisi: 20% de pobresa crònica, estructural i intermitent, una greu situació d’emergència habitacional i una ocupació que era de molt mala qualitat amb contractes precaris i sous baixos. A més, adverteix que l’impacte pot ser molt pitjor que el de l’última crisi.

La institució alerta que aquest mes d’abril serà molt crític perquè, en poques setmanes, les entitats socials han hagut de centrar molts esforços a assegurar necessitats bàsiques com l’alimentació i l’habitatge i perquè persones que estaven en una situació de vulnerabilitat ja s’han quedat, o es quedaran ben aviat, sense cap ingrés ja sigui perquè han perdut la seva feina.

En relació amb les mesures que s’han posat en marxa, tant des del Govern com el Govern espanyol, la Taula defensa que cal augmentar les mesures de l’escut de protecció social perquè encara hi ha mancances. A la nota de premsa adjuntada, es detallen les situacions de vulnerabilitat social detectades per les mateixes entitats socials durant les primeres setmanes de confinament.