La IX edició de la Fira d’Economia Solidària serà virtual

La FESC 2020 començarà el 23 d’octubre i s’allargarà fins al 22 de novembre amb un web interactiu que permetrà visibilitzar i oferir nous serveis a les expositores

El 2020 ha portat una pandèmia mundial amb conseqüències socials, vitals i econòmiques tràgiques i restrictives. En ple confinament, amb la incertesa de la realitat social i sanitària que hi haurà a la propera tardor, la plenària de la FESC va prendre la decisió de virtualitzar la fira. Així que… com serà la FESC 2020?

 • Durarà un mes: del 23 d’octubre al 22 de novembre.
 • Es visibilitzaran i s’oferiran nous serveis a les expositores: s’està invertint en un web interactiu que permeti una experiència de passeig per les iniciatives de tots els sectors econòmics, i sobretot, un espai per a cada expositora on hi podrà penjar fotos de productes i serveis, vídeos de presentació i una secció específica d’ofertes durant la FESC. S’oferirà la possibilitats de fer visites acompanyades virtualment segons itineraris durant el cap de setmana tradicional de la FESC, el 24 i 25 d’octubre.
 • Es divulgaran coneixements i reflexions sobre l’ESS: s’amplia el període a un mes, per oferir continguts a públics diferents, sense sobresaturar ni solapar programació. El primer cap de setmana, el de clausura i a l’intermig, si les mesures sanitàries ho permeten, s’oferiran activitats de taules rodones, musicals i escèniques amb un petit aforament i retransmissió en directe a través del web.
 • ES reduirà la petjada ecològica: ja des de l’edició passada es treballa amb la comissió d’ecologia de la XES per tal de minimitzar l’impacte ambiental de la Fira. Enguany, donades les circumstàncies, es podrà gaudir de ponents internacionals sense cremar CO2.
 • Continuaran treballant la intercooperació: el nou web incorporarà un espai virtual d’ofertes i demandes per facilitar intercanvis pràctics entre organitzacions.

Volem Aire FESC!

S’ha llançat el nou cartell i lema de la fira: Volem Aire FESC! Després d’uns mesos de confinament i de molts anys de capitalisme, volen animar a obrir la finestra i deixar que tothom es sacsegi per una sensació de renovació, d’oportunitat i de canvi ecosocial. Un vent que permeti construir i viure en un món millor! El cartell ha estat dissenyat, un any més, per la cooperativa l’Apòstrof.

Trobareu tots els materials gràfics al  web de la FESC.

Tens una proposta d’activitat?

També han obert ja el formulari de propostes d’activitats per al programa oficial de la fira. Enguany demanen propostes per a donar a conèixer quins projectes, eines, mecanismes, etc. s’estan desenvolupant en l’entorn de l’economia solidària que incorporin la perspectiva ecològica per tal de donar resposta a la crisi climàtica i socioambiental que s’està afrontant.

Totes les accions seran en format virtual i les necessitats tècniques s’han de pensar en aquest sentit: les activitats es projectaran a partir de la pantalla de l’ordinador que cada usuària té a casa i tothom les podrà veure en directe o en diferit. S’està estudiant la possibilitat de poder tenir públic en algunes accions si la realitat i les mesures sanitàries ho permeten.

Com a conseqüència a la reducció en el contingut de la fira d’enguany, només s’acceptarà una proposta per entitat. Per això, s’anima a intercooperar i tindran en compte especialment aquelles propostes en aliança amb altres entitats. Aquests són els eixos de la fira d’enguany:

 • Producció: temes enfocats des de la perspectiva de les productores (productes i serveis dels sectors econòmics primari, secundari, terciari, temes de gestió, etc.)
 • Consum: temes enfocats des de la perspectiva de les consumidores (habitatge, energia, mobilitat, alimentació, tèxtil, consum responsable, finances ètiques, cooperatives de consum, salut, etc.)
 • Reproductiu: temes relacionats amb la sostenibilitat de la vida i les cures, feminització de la gestió, ecofeminisme, etc.
 • Campanyes i mobilitzacions: temes relacionats amb drets humans, lluites ecologistes, justícia social, sostenibilitat i canvi de valors.
 • Allò públic i allò comú: temes que tractin necessitats per a la transició ecosocial que podem resoldre sense passar pel mercat, allò públic i allò comú: polítiques públiques, gestió comunitària, comuns (naturals, digitals,…)
 • Altres: tot allò no inclòs als altres àmbits i relacionat amb la temàtica d’enguany.

Font: FESC