La Federació Catalana de Voluntariat Social presenta la guia ‘El voluntariat als centres de salut’

El document aporta recomanacions i bones pràctiques d’entitats per a cada fase del pla de voluntariat

La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) ha publicat la guia ‘El voluntariat als centres de salut’, un document que exposa recomanacions, bones pràctiques i millores en les actuacions de les entitats socials de voluntariat sanitari. La guia s’ha presentat en l’acte de celebració del Dia Internacional del Voluntariat a Barcelona que ha tingut lloc aquest divendres 16 de desembre al Centre Cultural Albareda.

La guia arriba a la seva quarta edició i és el resultat d’un treball col·lectiu d’entitats i centres de salut durant prop de tres anys que han posat en comú la seva expertesa en l’àmbit del voluntariat hospitalari, sociosanitari i d’atenció primària.

El document complementa i enriqueix els continguts relacionats amb el voluntariat i la salut que havia publicat la FCVS anteriorment: el ‘Manual de gestió del voluntariat social’, la ‘Carta del voluntariat en l’àmbit de la salut’ i la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’.

La guia dedica un capítol a cada fase del pla de voluntariat: captació, selecció, acollida, incorporació, formació, acompanyament i desvinculació. Els capítols es complementen amb  un exemple de bona pràctica que enforteix la relació del voluntariat amb el centre de salut, juntament amb els punts més importants a tenir en compte. Totes les bones pràctiques que es mostren han estat proposats per les persones que van participar en les sessions de treball que va organitzar la FCVS per revisar els continguts de l’anterior edició.

L’últim apartat del document s’adreça a les gerències dels centres de salut que pretenen implementar programes de voluntariat i també a aquells centres que ja en tenen i volen millorar la implementació. Finalment, a l’annex s’inclou un model d’avaluació contínua de l’acció voluntària en l’àmbit sanitari.