La Federació Catalana de Voluntariat Social presenta la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’

El dret de la ciutadania a la participació i, concretament, la seva aportació a través del voluntariat és el punt de partida del document

L’acció voluntària és un element de transformació social i els equips de voluntariat plurals i diversos aporten riquesa als projectes de les entitats. Aquestes són dues de les idees a partir de les quals es desenvolupa la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’, que la Federació Catalana de Voluntariat (FCVS) ha presentat avui en un acte conduït per la periodista Mònica Terribas.

La guia va dirigida a responsables de voluntariat, perquè tinguin elements i recursos per incorporar persones als seus equips de voluntariat des d’una perspectiva accessible i inclusiva. En l’acte de presentació d’aquest matí hi han assistit més d’un centenar d’entitats. “El voluntariat pot ser un espai per a tothom. Moltes entitats no és que no ho vulguin, sinó que potser els falta la figura de coordinació i també formació per fer-ho realitat”, ha apuntat Esther Prats, tècnica de la FCVS de la província de Barcelona i coautora de la guia, juntament amb Aurora Lonetto, tècnica de l’Àrea de salut i comunitat de la FCVS.

El dret de la ciutadania a la participació i, concretament, la seva aportació a través del voluntariat és el punt de partida de la guia. La FCVS planteja que tothom pot trobar el seu lloc per participar i l’objectiu del document és precisament aportar elements per ajudar les entitats a reflexionar sobre com definir els perfils de voluntariat i com acompanyar les persones voluntàries un cop s’hi incorporen. “Hem de construir la cultura del voluntariat. Ha de ser un treball sense pausa, però sense pressa per arribar a garantir aquesta participació de la qual parlem”, va indicar Lonetto. També es donen idees i propostes pel que fa a la formació del voluntariat partint de la premissa que l’accessibilitat és la clau i no només en el cas de persones amb discapacitat, sinó també en el de persones d’orígens diversos que potser el seu obstacle és que no dominen la llengua.

La guia està pensada per ser pràctica i ajudar a fer el pas a les entitats decidides a incorporar l’accessibilitat en els seus programes de voluntariat. Tal com recull la UNESCO, la inclusió és un enfoc que respon positivament a la diversitat de les persones i a les diferències individuals, entenent que la diversitat no és un problema, sinó una oportunitat per l’enriquiment de la societat. En  aquest sentit, es recomana a les entitats que les persones responsables de voluntariat tinguin una bona formació sobre l’atenció a la diversitat. I també s’assenyala la importància que l’entitat reconegui aquesta figura de responsable de voluntariat com a element clau per una bona gestió dels equips de persones voluntàries.

En la presentació s’han conegut les experiències de dues entitats que ja treballen l’aspecte del voluntariat inclusiu. Olívia Ortega, coordinadora de voluntariat del Centre de Promoció Social Francesc Palau del Prat de Llobregat, ha destacat que “quan tothom es troba en el mateix pla és quan veritablement la gent se sent comunitat”, mentre que Míriam Bonet, coordinadora de voluntariat del Grup Sant Pere Claver, ha subratllat que “un dels principals elements és saber acompanyar, perquè per molt fàcil que sembli fer una cosa no ho és per a tothom”.

‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’, que es posa a l’abast de totes les entitats i persones voluntàries que hi estiguin interessades, complementa el treball ‘Voluntariat Social. Manual de gestió’, publicat per la Federació Catalana de Voluntariat Social l’any 2016. Les autores de la guia, Esther Prats, tècnica de la FCVS de la província de Barcelona, i Aurora Lonetto, tècnica de l’Àrea de salut i comunitat de la FCVS, han escoltat i analitzat les dificultats i, fins i tot, els impediments, de diverses persones que a l’hora de voler fer un voluntariat han topat amb tota mena de barreres.

Pel que fa al procés d’elaboració, la característica principal és que ha estat un treball en xarxa. A través de diferents sessions de treball, hi han participat una cinquantena d’entitats socials, federacions, xarxes d’acció i també persones voluntàries. També hi ha col·laborat l’Associació Lectura Fàcil per fer un material comprensible per a totes les persones que el llegeixin.

Descarrega’t la guia!