La FCVS ret homenatge a Assumpta Costafreda i Pilar Sanjuan per la seva dedicació al voluntariat social en l’àmbit educatiu

Les entitats de les comarques de Lleida han presentat el Manifest ‘Les entitats socials federades a la FCVS davant de les eleccions municipals de 2023’

La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i les entitats socials federades de les comarques de Lleida, han homenatjat aquest dimecres dues dones, Assumpta Costafreda i Pilar Sanjuan, que s’han distingit per la seva dedicació al voluntariat social en l’àmbit de  l’educació, en un acte que s’emmarca en les activitats vinculades al Dia Internacional de  les Dones, al qual hi van assistir gairebé un centenar de persones. En la celebració també s’ha retut homenatge a totes les docents que excel·leixen en la tasca del voluntariat.

A l’acte, que portava per títol ‘La dona que educa’, la professora titular de Dret Internacional Públic i Coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida, la doctora Núria Camps, ha dissertat sobre ‘Voluntariat i Agenda 2030’. Ha subratllat que el voluntariat és  clau en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i en la protecció i el desenvolupament dels drets de tothom. L’Agenda 2030 és un pla d’acció, impulsat per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2015, a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, que té la intenció d’enfortir la pau i la justícia, posar fi a la pobresa i la fam, combatre les desigualtats, protegir els drets humans i promoure la igualtat entre els gèneres, entre altres objectius, d’aquí al 2030 a tot el món.

Les entitats socials federades a la Federació Catalana de Voluntariat Social davant de les eleccions municipals de 2023

Les entitats socials que formen part de la FCVS han donat a conèixer un Manifest adreçat als partits polítics que concorren a les eleccions municipals per tal de promoure i protegir els drets socials en l’àmbit local. Representants d’entitats socials d’AIC Sant Vicenç de Paül, Ilersis, Down Lleida i Salut Mental Ponent han llegit el contingut del manifest.

El Manifest, signat per 21 entitats socials, busca promoure l’acció coordinada i conjunta a curt, mitjà i llarg termini dels poders locals i les entitats, que han de participar activament en el disseny, l’execució i l’avaluació de les polítiques de cohesió social, amb la consegüent aportació de recursos, que han de ser creixents, estables i continuats, perquè també ho són les necessitats a atendre. Les entitats socials tenen la confiança que les consideracions i propostes fetes orientaran els programes electorals de les forces polítiques que concorren a les eleccions i, també, la implementació de les polítiques públiques subsegüents.

Cloenda de l’acte i assistents

La delegada del Govern a Lleida, Montserrat Bergés, ha tancat l’acte. En la seva intervenció, la primera dona que ha exercit aquesta responsabilitat a Lleida, ha subratllat el paper de les dones en el voluntariat i de l’educació en el progrés personal i social i ha agraït a les homenatjades la seva contribució per a fer una societat  més avançada i justa.

A més dels responsables de les entitats social signants de Manifest, han assistit a l’acte el primer Tinent d’alcalde de la Paeria de Lleida, Toni Postius; la Regidora de consum, comerç, mercats i participació, Marta Gispert; la diputada de la Diputació de Lleida, Merce Carulla; la Regidora de la Paeria, Elena Ferre; i la cap de llista del Comú de Lleid, Laura Bergés.

Dones homenatjades

Assumpta Costafreda: llicenciada en Història i ha sigut professora durant quaranta-un anys a l’ensenyament secundari. És voluntària des de fa vint-i-cinc anys a l’Associació de Caritat de Sant Vicenç de Paül, de la qual n’és la presidenta. L’any 2010 va sortir escollida Coordinadora de la FCVS a Lleida, responsabilitat que va exercir durant vuit anys. L’any 2018 va rebre la Medalla de la Solidaritat de la Paeria de Lleida.

Pilar Sanjuan: mestra d’educació infantil i professora de Formació Professional. Va ser la cofundadora de Down Lleida, una entitat que camina cap a la celebració dels seus primers 30 anys, així com de Down Catalunya. Sanjuan ha sigut presidenta de les dues entitats des de la seva constitució fins a l’any 2019. A més, és vocal de la junta directiva de Down España i va rebre la Medalla de la Solidaritat de la Paeria.