La FCVS busca entitats per participar en una recerca sobre salut i cures amb perspectiva de gènere

Els resultats del treball aportaran les dades per reorientar, refermar i posar en valor els programes de voluntariat i cures amb perspectiva feminista.

‘Voluntàries.cat’ és el nom d’una recerca per generar coneixement sobre el voluntariat de l’àmbit de la salut i les cures a Catalunya. L’engeguem des la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i necessitem la participació de les entitats per recollir tant les experiències com les experteses. A partir d’entrevistes individuals i de grups focals, es publicarà un estudi i una guia de bones pràctiques de voluntariat en salut i cures a Catalunya.

El resultat final es traduirà en: els resultats de l’anàlisi, el llistat de bones pràctiques detectades, algunes propostes de millora i replicació d’aquestes bones pràctiques i el llistat de les entitats participants en el projecte (amb enllaços a les seves webs).

Les entitats disposades a participar-hi han d’escriure a salut@voluntaris.cat especificant si volen fer-ho a través d’una entrevista o bé en el marc d’un grup focal. Cal especificar també on és la seu de l’entitat.

Durant aquest mes de novembre, el pla de treball és fer: quatre entrevistes en profunditat a responsables de voluntariat o voluntàries veteranes. Una entrevista a les comarques de Barcelona, una altra a les de Girona, una altra a les de Lleida i una altra a les de Tarragona. Es faran també dos grups focals, amb unes dotze persones, amb responsables de voluntariat i persones voluntàries veteranes.

Ni a Catalunya ni a Espanya s’ha fet mai una investigació, ni quantitativa ni qualitativa, d’aquest tipus i en un àmbit, el del voluntariat en salut i cures, on la presència femenina es dispara, si la comparem amb altres tipus de voluntariat o altres modalitats de participació en la vida comunitària, arribant fins i tot a casos on totes les voluntàries de l’equip són dones. Els resultats d’aquesta recerca aportaran les dades per reorientar, refermar i posar en valor els programes de voluntariat i cures amb perspectiva feminista.