El programa s’ha implementat aquest any al CAP Casc Antic i al Sant Rafael, on han sumat prop de 150 acompanyaments fets per persones voluntàries.
Un any més, el programa Grans Actius de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) continua funcionant a ple rendiment. Així, s’han realitzat 632 acompanyaments a onze centres de salut de Catalunya. A més, a Barcelona, el Centre d’Atenció Primària (CAP) Casc Antic i el CAP Sant Rafael han implementat plenament el projecte, i al CAP d’Argentona s’ha engegat, amb els primers acompanyaments ja realitzats.
Des que aquest estiu es va posar en marxa el servei de Grans Actius al CAP Casc Antic, s’han dut a terme 94 acompanyaments amb la col·laboració de 5 persones voluntàries del barri. D’altra banda, el CAP Sant Rafael, que va començar al març, ha realitzat 52 acompanyaments amb 3 persones voluntàries de la zona.
Gran part dels bons resultats obtinguts es deuen al treball en xarxa amb les professionals sanitàries d’aquests CAPs. Gràcies a la implicació de les administratives i les treballadores socials, així com les entitats d’acollida dels barris (Espai Montbau – Fundació Catalunya La Pedrera i Fundació Roure), s’han pogut assolir els resultats d’acompanyament.
Pel que fa al CAP d’Argentona, gestionat pel Consorci Sanitari del Maresme, Grans Actius també s’ha engegat aquest any i ja s’han fet dos acompanyaments.
Horitzó Grans Actius 2025
La FCVS ja té la mirada posada en l’any vinent. Ha rebut sol·licituds d’informació per implementar Grans Actius en nous Centres d’Atenció Primària i està treballant per intentar posar-ho en marxa en algun CAP gestionat per l’Institut Català de la Salut -com el CAP Maragall, el CAP Besòs, el CAP El Carmel o el CAP Rio de Janeiro- o pel Consorci Sanitari Integral com el CAP Sagrada Família.
Què és Grans Actius
‘Grans Actius’ és una iniciativa de la FCVS en què persones voluntàries acompanyen a pacients del CAP, hospital o altres recursos de salut en les seves visites sanitàries programades. Aquest projecte s’adreça a persones amb malalties cròniques, discapacitat, en situació de dependència, vulnerabilitat o soledat, que necessiten accedir als serveis de salut públics.