La Generalitat signa un acord històric amb Endesa per condonar el deute de 35.000 famílies vulnerables i regular la pobresa energètica

Francina Alsina: “L’acord és un avenç per garantir el dret a l’energia i protegir les persones vulnerables”

Ha estat un camí llarg, excessivament llarg, però ara ja tenim les eines necessàries per abordar aquesta greu problemàtica social amb ordre i seguretat per a tothom.” ha assegurat Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector i representant de la FCVS a la Taula, a l’acte de signatura de l’acord entre la Generalitat de Catalunya i Endesa per condonar el deute de 35.000 famílies vulnerables i regular la pobresa energètica.

L’acord implica que Endesa assumeixi el 100% del deute acumulat de les famílies vulnerables entre els anys 2015 i 2018 i el 50% dels anys 2019 i 2020, mentre que la Generalitat i les administracions locals finançaran l’altre 50% dels dos darrers anys. A partir de l’1 de gener de 2021, l’empresa subministradora es farà càrrec de, com a mínim, el 50% del deute generat en el futur per pobresa energètica. El deute acumulat és de 38,7 milions d’euros.

“No hi ha cap dubte que el conveni és una bona eina que beneficia a tothom. Amb aquest conveni es fa un pas endavant per concretar l’aplicació de la llei 24/2015 i establir més eines que protegeixin les famílies vulnerables energèticament, més enllà dels instruments que tenim ara, com el bo social o els ajuts que entitats socials i administracions estem realitzant.” ha afirmat Alsina, que afegeix: “les persones que estan en una situació vulnerable han de saber que se les protegirà, que els seus drets estan garantits i que no s’està responent únicament a les lògiques del mercatCreiem que és una obligació treure pressió i angoixa a aquestes famílies i donar-los una expectativa de millora enmig de les dificultats que estan vivint. D’aquí la importància d’acords com el d’avui que ens permeten avançar cap a la garantia d’aquest dret”.

La Taula també ha fet valdre el front comú que han creat administracions, entitats municipalistes, tercer sector i moviments socials per aconseguir aquest acord. “Un dels aprenentatges que podem extreure de tot aquest procés és que quan som capaces de treballar conjuntament per defensar i assegurar drets fonamentals, podem aconseguir avenços socials tan importants com aquest.” 

Font: Taula del Tercer Sector