Espigoladors guanya la categoria catalana del Premi Martí al Valor Socioambiental de la FCVS

L’entrega es va portar a terme durant la celebració del Dia Internacional del Voluntariat a Girona, on també es va entregar el guardó de la categoria gironina

Dissabte 25 de novembre, la ciutat de Girona va ser l’encarregada d’obrir les celebracions de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) del Dia Internacional del Voluntariat, que a nivell mundial es commemora cada 5 de desembre. En el marc d’aquesta jornada es va donar conèixer l’entitat guanyadora, de la més d’una trentena presentades, de la categoria catalana del Premi Lluís Martí.

Enguany el premi està dedicat al Valor Socioambiental, degut a la col·laboració de la Xarxa per a la Conservació de la Natura. “La visió de la XCN és la de tendir cap a una Catalunya justa, socialment i ambientalment, on el benestar social i la conservació de la natura siguin valors centrals, per això vam acollir molt positivament la proposta de la FCVS i ens vam sumar de seguida”, ha explicat Anna Parisi, tècnica de participació de la XCN, recalcant el paper del voluntariat a les entitats ambientals,

Cal afrontar els reptes socials i ambientals de manera conjunta: un medi ambient sa és a la base del benestar de les poblacions“, ha assegurat Parisi felicitant “als projectes que s’han candidat aquests premis que representen molt bé aquesta mirada socioambiental”.

“La “Fundació “la Caixa” ha col·laborat amb la FCVS pel lliurament del premi Lluis Marti al Valor Sociambiental per posar en valor la tasca que fan les entitats sense ànim de lucre de Catalunya que defensen la natura i en especial aquest any, la sostenibilitat com la guanyadora d’aquest any 2023 Espigoladors”, ha puntualitzat Valeri Ruiz, de l’Àrea de Relacions amb les Entitats Socials.

Un reconeixement a una tasca indispensable

“En l’actual escenari de crisi climàtica, reconeixements com els premis Lluís Martí són necessaris per posar en valor persones i iniciatives que des del compromís, la solidaritat i el suport mutu s’embruten les mans per construir nous imaginaris, noves utopies que ens apropen a fer del món un lloc una mica millor”, ha assegurat Raquel Díaz, directora de la Fundació Espigoladors.

La directiva ha dedicat el guardó “a les més de 3.000 persones voluntàries d’arreu del territori que han fet possible recuperar un verb i una activitat amb arrels mil·lenàries, espigolar“.

Segons Díaz, aquesta acció “ens ha permès donar una segona oportunitat a milers de quilos d’aliments comestibles però sense sortida comercial, per causes majoritàriament alienes a la mateixa pagesia: les exigències estètiques i de calibres del mercat o la manca de compradors a un preu just, en són algunes”. “Aliments que, gràcies a la col·laboració amb una extensa xarxa d’entitats socials, arriben a les taules de moltes famílies que no tenen garantit el dret bàsic a l’alimentació”, ha recalcat.

Igualment ha destacat que Una acció que ens ha permès, també, apropar milers de persones a les zones agrícoles del territori i posar en valor la tasca de la nostra pagesia, un sector cada vegada més precaritzat i, malauradament, en clar risc d’extinció. “Sense el suport diari del nostre voluntariat la nostra tasca no seria possible“, ha reconegut.

Per Valeri Ruiz Àrea de Relacions de la Fundació “la Caixa”amb les Entitats Socials, “amb aquests reconeixements avancem cap a una societat més justa que promoguin la igualtat d’oportunitats, la inclusió social i la millora de la qualitat de vida de les persones”.

Una jornada dedicada a la figura del voluntari

A més de la categoria catalana, es va fer públic l’entitat guanyadora de la categoria local que va recaure per l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa, que ha comptat amb el suport d’Arç Cooperativa.

“La incorporació de la mirada ecosocial als guardons amb la participació de la Xarxa per la Conservació de la Natura suposa un pas endavant en la necessitat d’incorporar una visió integral de la crisi ecològica, social i econòmica que vivim per poder avançar en una transició ecològica que sigui democràtica i socialment justa”, ha explicat Xavi Fortaleza, soci treballador i president d’Arç Cooperativa, afegint que el guardó “està totalment alineat amb els nostres objectius de transformació social i ambiental”.

L’entrega del premi, que es va portar a terme al CaixaForum, va el primer de les celebracions del Dia Internacional del Voluntariat, enguany, amb el lema ‘Amb emergència o sense, voluntariat sempre’!, que enguany té en compte la situació d’emèrgencia a Gaza.

A més de la lectura del manifest del Dia Internacional del Voluntariat,per part de Isabel Herraiz, Presidenta de la Junta local de Maçanet de l’Associació Contra el Càncer a Girona, la jornada també va comptar amb la participació de representants de les entitats de La Fundació Mona, L’Associació Integra i La Brigada del Salabret que van donar a conèixer la seva tasca.