El tercer sector reclama pressupostos per atacar la pobresa

dia pobresa 2022

Les entitats demanen que es treballi per anar cap a la Renda Bàsica Universal en un moment en què el 26% de catalans i catalanes es troben en situació o risc de pobresa.

Precisament en el marc de canvis al govern i al departament de Drets Socials, on Carles Campuzano ha substituït Violant Cervera al capdavant de la conselleria, les entitats socials han aprofitat el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa per reclamar partides pressupostàries reals contra la pobresa i respostes efectives i ràpides a les situacions d’exclusió.

Les entitats tenen clar que revertir la pobresa és qüestió de “voluntat política” i dirigeixen les peticions tant al govern com als partits polítics que tenen veu i vot a l’hora d’aprovar els pressupostos: “Cal una partida pressupostària més gran per al departament per donar una resposta àgil i immediata als demandants”, ha indicat la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector SocialFrancina Alsina.

La necessitat que les administracions s’hi posin de debò i donin una resposta a la pobresa i l’exclusió creixent en un context de crisi social, econòmica i energètica sense precedents ha centrat l’acte ‘Diagnòstic de l’actual crisi des de les entitats socials’, celebrat a Barcelona i organitzat per la Taula. Alsina ha qualificat de “crítica” la situació, perquè, ha dit, “la nostra societat cada cop està més empobrida”. Es calcula que a Catalunya dos milions de persones viuen en situació precària.

Prioritzar les persones

En aquest context de patiment que les entitats viuen cada dia, la presidenta de la Taula ha demanat que es deixi de banda el “tacticisme partidista”, perquè “és moment de prioritzar les persones”, mentre que des de Càritas CatalunyaFrancesc Roig, ha plantejat que la Renda Bàsica Universal (RBU) podria ser la solució.

“Cada vegada som un país més empobrit. Continua l’increment de les desigualtats i si no ho solucionem la inestabilitat social està garantida”, ha argumentat Roig. Des de la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Fedaia), Elisenda Xifré, també ha apostat per la Renda Bàsica, ha reclamat actuacions empoderadores i no assistencialistes per trencar el cercle de la pobresa, així com reforçar les polítiques públiques d’acompanyament a les famílies monomarentals.

També han participat a l’acte la responsable de l’àmbit d’ocupació de Creu Roja CatalunyaAntonia Giménez, i la representant del grup de treball d’habitatge de les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), Mar Vidal. Giménez ha fet èmfasi en la necessitat d’innovar i trobar fórmules perquè les persones que volen millorar les condicions laborals ho puguin fer i Vidal en la necessitat d’augmentar el parc públic i limitar i regular el mercat d’habitatge.

L’aposta de futur tenen clar que ha d’anar cap a la Renda Bàsica, que ara està tot just en el moment d’elaboració d’un pla pilot, mentrestant les entitats demanen que es reforcin la renda garantida de ciutadania (RGC) i l’ingrés mínim vital (IMV), així com altres polítiques públiques en habitatge, formació, educació i infància que permetin reduir les desigualtats.

Font: Xarxanet