El Casal dels Infants necessita 500 persones voluntàries per garantir unes activitats d’estiu “més necessàries que mai”

El Casal dels Infants necessita 500 persones voluntàries per garantir unes activitats d’estiu “més necessàries que mai”

El Casal dels Infants ha llançat la crida “De dret a un gran estiu”, per aconseguir sumar 500 persones voluntàries al seu equip educatiu durant les activitats d’estiu que oferirà al juliol i l’agost. En aquestes activitats hi participaran 1.600 infants i joves en situació de vulnerabilitat, seguint totes les mesures de prevenció establertes per evitar la propagació de la Covid-19. L’associació recalca que és més important que mai  la mobilització del voluntariat per garantir-los un estiu divertit, educatiu i que els ajudi a superar l’impacte emocional del confinament, tenint en compte que la majoria l’han viscut en condicions especialment adverses.

L’associació farà aquestes activitats a barris de cinc municipis, els mateixos on actua durant la resta de l’any. Així, necessitarà 200 persones voluntàries al barri del Raval de Barcelona; 125 a Sant Roc i Llefià (Badalona); 100 al Raval, Santa Rosa i Fondo (Santa Coloma de Gramenet); 45 al Besòs i el Maresme, el Besòs i la Mina (Barcelona i Sant Adrià de Besòs) i 30 a la ciutat de Salt.

La directora general del Casal dels Infants, Rosa Balaguer, ha valorat que en els darrers mesos molts nois i noies han vist com la situació de vulnerabilitat de les seves famílies s’agreujava de manera alarmant, i que ara necessiten trencar amb la rutina: “Hem de fer que els infants i joves que més han patit el confinament es recuperin emocionalment i gaudeixin del lleure aquestes vacances, perquè és un dels seus drets i perquè és més necessari que mai per al seu benestar. La implicació de les persones voluntàries, juntament amb la dels educadors i les educadores, serà clau perquè visquin un estiu gran en emocions, en retrobades, en somriures i en jocs a l’aire lliure”.

Balaguer també ha destacat que les activitats d’estiu permetran garantir dos àpats diaris als nois i noies que hi participin, així com suport educatiu: “La nostra prioritat és que gaudeixin i fer-los costat en la gestió emocional de la càrrega que acumulen, però també els oferirem reforç educatiu perquè vagin recuperant el ritme del procés d’aprenentatge de cara al pròxim curs escolar.”

Les activitats consistiran en casals d’estiu i colònies, i permetran als infants i joves sortir del seu entorn habitual, gaudir de la natura, guanyar autonomia i reforçar valors com la companyonia, el respecte pels altres i la importància de tenir cura del medi ambient.

Suport durant el confinament

Durant el confinament, el Casal dels Infants ha tancat els seus locals però ha mantingut una comunicació constant amb els infants, el jovent i les famílies que hi participen: “Hem fet tots els esforços perquè, malgrat la distància, ens tinguessin al seu costat. Moltes famílies han perdut la feina, en bona part sense accés a prestacions perquè subsistien en l’economia submergida. Hem hagut de coordinar-nos amb els serveis socials i mobilitzar recursos, tant propis com d’empreses, institucions i persones col·laboradores, per a les llars que no podien cobrir necessitats bàsiques com l’alimentació”.

En aquests mesos, l’associació ha mobilitzat kits d’emergència —una prestació d’un import mitjà de 140 euros per a despeses d’alimentació d’aquelles famílies en una situació de vulnerabilitat més greu— i kits amb material educatiu. Així mateix, ha fet arribar 65 tauletes donades per Amazon i 79 facilitades per la fundació ProFuturo a infants i joves que no comptaven amb dispositius electrònics per continuar els estudis. L’associació també ha repartit altres tauletes que ha aconseguit gràcies a diversos donatius.

Quant a l’ús d’internet, ha garantit la connexió durant sis mesos a 50 famílies que no tenien accés a la xarxa, gràcies a la col·laboració de Parlem Telecom. D’altra banda, també ha col·laborat en el repartiment de les targetes moneder que les administracions públiques han generat per suplir les beques menjador, així com de les que han substituït el berenar dels infants als serveis de centre obert.

Balaguer ha assenyalat que caldrà mantenir aquests esforços per seguir donant suport a les famílies amb més obstacles per tirar endavant: “Moltes llars seguiran tenint molts problemes per cobrir les necessitats bàsiques. Haurem de seguir oferint-los respostes, i incidir perquè les administracions públiques vetllin pels seus drets i facin prevaler el benestar dels infants”.

Font: Casal dels Infants