Dret a Morir Dignament recorda la importància de fer el Document de Voluntats Anticipades

L’entrada en vigor de la nova llei d’eutanàsia posa en valor el testament vital i la necessitat de conèixer les passes que cal seguir per formalitzar-lo

La nova llei d’eutanàsia que entrarà en vigor el pròxim 25 de juny permetrà demanar una mort assistida i digna quan s’està patint molt per una malaltia incurable. Des de Dret a Morir Dignament recorden la importància de fer el Document de Voluntats Anticipades (DVA) on es fa constar les preferències sobre les cures i tractaments que es volen rebre o rebutjar quan algú no pot expressar-se personalment.

Què és el Document de Voluntats Anticipades o Testament vital?

És un document escrit en què una persona, major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure hi fa constar les instruccions, les cures o tractament que vol rebre o rebutjar i que caldrà respectar quan per les circumstàncies no pugui expressar personalment la seva voluntat. El DVA es pot modificar en qualsevol moment i mentre la persona pugui expressar-se pot variar de paraula allò que havia deixat escrit.

Per què serveix?

Per donar a conèixer als professionals de la salut els desitjos i valors de la persona per tal de respectar-los i poder orientar millor les decisions mèdiques i assistencials. D’acord amb la llei de l’eutanàsia si es compleixen els requisits establerts, en el DVA es pot demanar l’ajuda per morir.

Com es pot formalitzar?

De dues maneres:

  • Acompanyat de tres testimonis, han de ser persones properes, dues d’elles sense relació familiar o econòmica.
  • A la notaria, on no calen testimonis.

S’ha d’inscriure el document en el Registre de Voluntats Anticipades del departament de Salut, perquè quedi incorporat a la història clínica de cadascú. Si es formalitza a través de la notaria, ho registren directament.

Cal designar representant?

És recomanable anomenar un o dos representants, afins a les nostres idees, per garantir que, en el cas de malaltia greu i no poder-nos expressar, vetllin perquè es respectin les nostres voluntats.

El DVA, amb l’entrada en vigor de la nova llei d’eutanàsia, es converteix en “imprescindible”. Per això, Dret a Morir Dignament recorda que “si algú necessita ajuda per fer-lo i com registrar-lo, pot apropar-se a la nostra entitat i l’aconsellarem en tot el que necessiti”.