La Federació Catalana de Voluntariat Social i la Fundació Roure, entitats beneficiàries de la campanya de ‘Cèntims solidaris’ de Caprabo

Fins al 24 d’agost la recollida de microdonatius en els supermercats es destinarà a millorar la qualitat de vida de les persones grans

Caprabo ha engegat, fins al proper 24 d’agost, la recollida de microdonatius per a la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i la Fundació Roure i el seu treball d’acompanyament i atenció a la gent gran amb dificultats físiques o psíquiques que es troben en situació d’aïllament o solitud no desitjada.

A través de la iniciativa ‘Cèntims solidaris’ les persones que facin una compra a Caprabo fins al 24 d’agost podran fer un microdonatiu de forma voluntària i confidencial en el moment de fer el pagament de la seva compra amb targeta. A més, també podran fer-ho de forma online través del web de Wordlcoo.

D’una banda, els microdonatius contribuiran a fer que la FCVS pugui reforçar el seu programa comunitari Grans Actius que contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones grans. Aquest projecte permet que una xarxa de voluntariat sènior ofereixi el servei d’acompanyament a les visites mèdiques a més de 300 persones grans amb una malaltia, discapacitat o en situació de dependència.

D’altra banda, la campanya de Caprabo ajuda a la Fundació Roure per tal que desenvolupi projectes d’atenció per millorar la qualitat de vida de 182 persones grans especialment vulnerables, a casa seva i al seu entorn immediat. La Fundació Roure desplega estratègies sociosanitàries d’atenció a aquestes persones, aportant serveis i atenció personalitzats, que ajuden a millorar el benestar a la seva llar.

Solitud no volguda a Catalunya

S’estima que només a Catalunya hi ha 798.000 persones de més de 20 anys que viuen soles. D’aquestes, aproximadament un 40% tenen 65 anys o més. Una circumstància que pot suposar un risc per al seu benestar i la seva salut quan es combina amb altres factors, com les dificultats de mobilitat, fragilitat física, problemes crònics de salut, residència en infrahabitatges o amb barreres arquitectòniques, pensions baixes i absència de vincles afectius o xarxes de suport veïnal o familiar.

Grans Actius

Grans Actius és un programa comunitari de la FCVS que va néixer l’any 2012 per afavorir el foment del voluntariat de proximitat en els Centres d’Atenció Primària, constituït principalment per voluntariat sènior com a forma d’envelliment actiu i vinculat al propi barri, que situa la cura com a part central de la vida socioeconòmica del país. Ofereix un servei d’acompanyament a visites mèdiques programades i accés als serveis de salut de la xarxa pública catalana, mitjançant un equip de persones voluntàries.

El programa va adreçat a persones grans amb malalties cròniques, discapacitat, en situació de dependència, soledat no desitjada o de vulnerabilitat, i des del 2020 també es dirigeix a aquelles considerades vulnerables o de risc davant la COVID-19. Grans Actius s’adreça a aquestes persones quan tenen dificultats per accedir als serveis de salut, per manca de suport familiar o xarxa social, i pretén garantir així el dret a una cura digna i de qualitat. Alhora el programa també dona un respir a la càrrega física i psicològica de familiars i de persones cuidadores.

  • Foto: Imatge del fotògraf Jose Sánchez Raz.