Càritas Barcelona fa vuitanta anys i ha acompanyat 1,6 milions de persones

Càritas Barcelona. Nadal 1964

“Vivim aquest aniversari amb agraïment i celebració, però també amb el repte que les persones que acompanyem puguin accedir a una feina i a un habitatge digne”, manifesta el director de Càritas Barcelona, Eduard Sala.

Càritas Diocesana de Barcelona ha fet vuitanta anys i es calcula que ha acompanyat 1,6 milions de persones. El 28 de gener de 1944, l’Arquebisbe de Barcelona Mons Gregorio Modrego va constituir el Secretariat General Diocesà de Beneficència Cristiana i va ser el 1956 quan es va anomenar Càritas Diocesana de Barcelona. Era un moment de postguerra i l’objectiu era unificar les obres benèfiques de l’Església per acompanyar la població que no podia cobrir les seves necessitats bàsiques.

Càritas Diocesana de Barcelona va ser una de les primeres Càritas de Catalunya i també del conjunt de l’Estat.

La postguerra, les inundacions del Vallès i el Besòs dels anys 60, el barraquisme, el suport a barris de les perifèries de Barcelona, l’acompanyament a infants i persones grans desafavorides, la lluita contra l’atur, l’arribada de persones nouvingudes a l’inici del segle XXI, la crisi econòmica de 2008, la pandèmia de la COVID-19 o l’actual inflació són alguns dels molts episodis en els quals Càritas ha estat present.

“Quan recordem els anys de vida de Càritas contemplem l’evolució de la nostra societat, les dificultats que les persones més vulnerables de la diòcesi de Barcelona han hagut d’afrontar i superar. Per a Càritas, el més important és la persona i la seva dignitat”, afirma el director de Càritas Barcelona, Eduard Sala. Al llarg d’aquests anys, Càritas Diocesana de Barcelona ha vist reconeguda la seva tasca amb la Creu de Sant Jordi (1990) i la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona (1997).

Càritas s’ha adaptat a les necessitats socials de cada moment, actuant sobre els problemes que han anat sorgint i reflexionant sobre quina era la millor manera d’afrontar-les. Avui, Càritas diocesana està present als 26 municipis de la diòcesi de Barcelona, donant resposta a més de 16.000 llars, on viuen més de 35.000 persones. A aquesta tasca s’hi suma la feina de les 167 Càritas parroquials i arxiprestals, que acompanyen gairebé 30.000 llars on viuen unes 75.000 persones. L’acció social de l’entitat es desplega en 5 zones pastorals, des de 8 programes i més de 470 projectes, que donen resposta a qüestions tan diverses com la cobertura de necessitats bàsiques, la formació laboral, l’habitatge, la infància, les persones grans, l’acompanyament en drets o l’assessorament jurídic en temes de migració i estrangeria, entre moltes altres.

Tota aquesta tasca es desenvolupa gràcies al compromís de les gairebé 3.000 persones voluntàries, i a la feina diària de 191 llocs de treball amb persones contractades i 183 llocs de treball als nostres projectes amb personal extern.

Font: Càritas Diocesana de Barcelona