7 exposicions amb valors socials

El paper de pal de paller dels esplais i caus, la tasca del voluntariat en l’àmbit de la salut i qüestionar les normes establertes al voltant de la sexualitat i el capacitisme des del plaer. Aquestes són tres de les set exposicions que es poden visitar en diferents espais del país i que us proposem anar a veure.

☀️ ‘Cul a terra! Caus i esplais, escoles de ciutadania’, al Palau Robert

Si sou de cau i d’esplai no us la podeu perdre! Fins al 30 de març es pot visitar al Palau Robert, a Barcelona, ‘Cul a terra! Caus i esplais, escoles de ciutadania’. L’exposició, impulsada pel Departament de  Drets Socials i Inclusió i el Palau Robert, il·lustra, documenta i posa en valor l’activitat d’esplais i caus i la seva gran capacitat per a la transmissió de valors. L’ha comissariat Elisenda Rovira Olivé, i l’ha coordinat i documentat Oriol Toro Camprodon.

Des de fa més de cent anys, l’associacionisme educatiu contribueix a mantenir la llengua pròpia, a fer conèixer el territori, a defensar els espais naturals, a acollir persones diverses i a teixir comunitat. I tot plegat, gràcies a centenars de milers de persones que ho fan possible.

L’exposició, que és d’accés gratuït i ja l’han vista gairebé 30.000 persones, vol donar testimoniatge, i alhora ser un homenatge al conjunt de persones -dirigents, infants i joves- que fan que l’educació en el lleure sigui una realitat en pobles i barris de Catalunya.

🏥 Impactants imatges de voluntariat i salut, a Girona

‘Imatges de Cura. Voluntariat i Salut’ és l’exposició itinerant de fotografies promoguda per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i que es pot veure al CAP Can Gibert, a Girona. S’hi retraten les múltiples formes del treball de cura de les persones voluntàries i les entitats socials en l’àmbit de la salut.​ Una de les tasques més importants d’aquestes persones i entitats és la de proporcionar espais i moments de respir per a les persones que cuiden familiars amb malaltia o en situación de dependència.

Es pot visitar en el Centre d’Atenció Primària Can Gibert del Pla, al carrer Sant Sebastià, 30, a Girona fins l’11 de març. L’autor de les imatges, que reflecteixen peculiaritats dels moments i espais de cures, és el fotògraf Jose Sánchez Raz i s’hi han involucrat catorze entitats socials de voluntariat. L’exposició, creada des de l’Àrea de Salut i Comunitat de la FCVS, està a disposició de les entitats, centres de salut, centres educatius i equipaments municipals de barri que la sol·licitin. Podeu escriure a girona@voluntaris.cat o bé a salut@voluntaris.cat

🍎 El greu problema del malbaratament alimentari a ‘Tot el que no es menja’

A Catalunya es malbaraten prop de trenta-cinc quilos d’aliments per persona i any, mentre només un 20% de la població té accés a una alimentació saludable. És la realitat que recull ‘Tot el que no es menja’, una exposició que ha recorregut diferents espais i ara es troba a la seu del Banc dels Aliments, al carrer Motors, a Barcelona.

La mostra fa divulgació i conscicencia del greu problema mediambiental i social que suposa el malbaratament alimentari: mentre grans quantitats de menjar es desaprofiten, una part significativa de la població no té accés garantit a una alimentació saludable per manca de recursos econòmics, generant una contradicció evident entre l’excés i la necessitat. Hi ha un 20% de la població a Catalunya que només pot destinar 3,7 euros al dia a l’alimentació. Si voleu concertar una visita, podeu escriure a info@bancdelsaliments.org

🟢 ‘Metàfora Project’ qüestiona les normes la voltant de la sexualitat

El Centre LGTBI de Barcelona, carrer Comte Borrell 22, a Barcelona, acull l’exposició fotogràfica ‘Metàfora Project’. És una exposició participativa que busca visibilitzar i qüestionar les normes establertes al voltant de la sexualitat i el capacitisme des del plaer. En col·laboració amb l’activista Patricia Carmona, aquesta mostra explora la sexualitat d’aquells cossos que no s’ajusten als paràmetres de la normativitat, destacant la importància d’apreciar la bellesa de la diferència, les cicatrius i la impermanència dels cossos.

‘Metàfora Project’, que busca desmuntar els patrons opressius, celebrant la sexualitat i el plaer en totes les seves formes, s’emmarca en ‘El teu cos, el teu camp de plaer’, un projecte comunitari conduït per dones i identitats dissidents amb diversitat funcional i el programa de sexualitats-educació sexual feminista de l’entitat SIDA STUDI.

Es pot visitar fins al 2 de juny i podeu consultar els horaris al web del Centre LGTBI. Visites guiades: 29 d’abril i 10 de maig, a les 18h, amb inscripció previa.

👨‍🦼‍➡️Lleida acull l’exposició fotogràfica ‘Dones Diverses’ d’ECOM

La mostra fotogràfica ‘Dones Diverses’, després del seu pas per Girona o Sant Hipòlit de Voltregà, entre altres poblacions, arriba a Lleida de la mà d’ECOM i la seva entitat federada Aspid Lleida. Formada per trenta-sis fotografies que parlen de la doble discriminació que pateixen les dones amb discapacitat, es pot visitar gratuïtament fins al 28 de març al Campus de Cappont (C/ Jaume II, 71-Lleida). 

L’exposició, que reobre les seves portes en el marc del 8M, busca sensibilitzar a la població de la discriminació múltiple que pateixen les dones amb discapacitat. La mostra explica, a través d’imatges captivadores, la història i la força d’una desena de dones amb discapacitat.

🧢 Tot l’univers Xukli en detall, al Palau Robert

Es va inaugurar el 15 de febrer, coincidint amb el Dia Internacional de l’Infant amb Càncer, i es pot visitar fins al 21 d’abril: es titula ‘Univers Xukli? Posa’t la Gorra, explora’l al Palau Robert’ i és una immersió en el programa social de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya, l’AFANOC.

La mostra vol ser una explicació del que es defineix com “una de les aventures socials més increïbles de tots els temps” i del que s’ha consolidat com un clar exemple que la societat civil, organitzada, pot aconseguir importants fites.

.