Per fires t’esperem. Vine a donar sang!

PEDRO VALLE GALIANO
Promoció i comunicació de l’Associació de Donants de Sang-Girona

Els dies 31 d’octubre i 1 de novembre, a Plaça Catalunya, es muntarà un envelat perquè les persones que estiguin a la ciutat en aquells dies tan animats puguin exercir l’acte solidari per excel·lència: la donació de sang i plasma. Recordeu que les dones poden donar 3 vegades a l’any i els homes 4.

Es vol aprofitar l’afluència de gent als nostres carrers perquè amb el gest de posar el braç ajudi a incrementar les reserves de bosses de sang i plasma, destinades als hospitals de Catalunya, on cada dia es necessiten al voltant de 1100 unitats.

També, des del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, i més concretament des de la secció de plasma, s’ha creat la campanya “Repte d’or 2023-2025”. Es tracta d’aconseguir 50.000 donacions de plasma el 2025, per garantir els tractaments de pacients amb problemes de defenses. Això significa triplicar el volum actual de donacions de plasma. Actualment a Catalunya només es cobreix un 39% de les necessitats de plasma, la resta s’ha d’importar d’altres països. Milers de persones necessiten plasma per viure. Cal destacar que, de cada 5 litres de sang que té de mitjana una persona, uns 3 són de plasma. Si tota la població en edat de donar ho fes dues vegades l’any seríem autosuficients.  Podeu donar si teniu entre 18 i 70 anys, peseu més de 50 quilos, us trobeu bé de salut i, en cas de ser dona, no esteu embarassada. Ho podeu fer cada quinze dies.

Des de l’ADS-Girona fem una crida a les gironines i gironins i a les persones visitants que gaudireu de la festa. Volem conscienciar tothom sobre el fet que és una tasca conjunta, ja que la sang no es pot fabricar i l’única font és la de l’altruisme. Cal ser solidaris amb les persones que, per diferents raons, necessiten qualsevol producte sanguini.

Estem preparant una Marató on hi podreu trobar una rifa de regals, amb moltes col·laboracions d’entitats i empreses que posaran el seu granet de sorra perquè qui vingui a donar sang o plasma se’n vagi amb un somriure, sabent que ha fet un molt bon acte i, a més, amb possibilitat d’emportar-se un obsequi.

Cada capital de demarcació fa la seva marató anual i des de sempre Girona ha demostrat que, a banda de ser diferent, és solidària; però no ens podem relaxar, ja que els donants fidels es van fent grans i arriba un moment en què ja no poden seguir donant a causa de l’edat. Aprofitem aquest mitjà per demanar a la població més jove que s’impliqui i agafi el testimoni dels més grans, que any rere any fan les seves donacions periòdicament:

Ens adrecem a tu, jove, perquè provis l’experiència de sentir-te satisfet/a d’haver col·laborat amb una bona causa. No hi ha res com saber que has ajudat alguna persona que ho necessita. Per tu són 20 minuts, però per a algú pot suposar la vida.

També aprofitem per fer una crida a les persones que no poden donar sang, ja que sempre ens poden ajudar a difondre el nostre missatge, siguin o no voluntàries de la nostra associació. Fem una xarxa solidària, fem un  altaveu perquè arribi a tothom. Cada dia es fan arreu de Catalunya moltes donacions i necessitem persones que puguin venir a donar un cop de mà.

A l’Associació de Donants de Sang-Girona ja som més de 250 persones. Però no som suficients, necessitem gent amb ganes d’implicar-se en tasques de voluntariat.