La pau entre els humans ha de precedir la pau amb la naturalesa


ENRIC CANET CAPETA
Vocal de pobresa de la FCVS 
Director de relacions ciutadanes del Casal dels Infants

 

Després de l’editorial passada de l’admirada Maria Mercè Roca, es fa molt complicat posar-se davant l’ordinador en blanc!! En poques paraules, ho diu tot. I per això, he pensat, millor aprofitar-me’n, i començar on ella ha acabat: el voluntariat ha de ser veu crítica i compromesa contra les desigualtats.

És un bon inici d’estiu, afegint aquest altre text del 1972 (ja fa quasi 50 anys!!), de Barry Commoner, activista nordamericà: «Quan investiguem qualsevol problema ambiental des dels seus orígens, es revela una veritat ineludible: que la causa fonamental de la crisi [ecològica] no es troba en com els humans interactuen amb la natura, sinó en la manera com interactuen entre si. Que, per resoldre la crisi mediambiental, cal resoldre els problemes de la pobresa, la injustícia racial i la guerra”[1]. El voluntariat social, doncs, té un gran paper a jugar en les nostres activitats d’estiu, fetes en ecosistemes diferents: seguir essent una veu crítica contra les injustícies que afecten contra les Persones i la Mare Terra. No oblidar que són dues realitats inseparables. I ho ha de seguir fent durant tot l’any. No solament reciclant ampolles i deixant d’embrutar el bosc. Ens cal un canvi de model de vida on les persones ocupin el primer terme, i d’això en sabem nosaltres. Tenint en compte que molts dels productes de consum més contaminants i més barats, es generen gràcies a l’esclavatge humà i no ens podem escudar en la ignorància. La nostra defensa de les persones ha d’anar més enllà de les accions directes amb la gent que hi participa: és un comportament humà compromès amb la vida, la justícia i la pau.

Tota persona voluntària social ha de ser, abans que tot, una persona en peu de pau, en peu de justícia, en peu de lluita, en peu de sostenibilitat, en peu de Vida.

[1] Citat per Jorge Riechmann  Barry Commoner y la oportunidad perdida. ENCRUCIJADAS. Revista Critíca de Ciencias Sociales || Vol. 11, 2016, tc1101. Traducció de l’autor.