El voluntariat testimonial amb persones trasplantades

Magda Baró

Responsable del Grup de Voluntariat Testimonial de l’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya

En el nostre dia a dia tots tenim moltes coses a fer, i de vegades no som prou conscients del valor que tenen algunes accions fetes, no des de la inèrcia, sinó des del propi convenciment. Aquesta podria ser una definició d’un voluntari:Aquell que decideix des de la pròpia convicció passar a l’acció”. L’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre que intentem passar a l’acció amb diferents modalitats de voluntariat.

D’una banda, tenim el voluntariat testimonial hospitalari. Aquest és un voluntariat que duen a terme persones trasplantades hepàtiques formades específicament, visitant als malalts i als seus familiars a l’hospital, abans i després del trasplantament. És imprescindible el  consentiment del malalt i amb l’acord de l’equip de professionals sanitaris. La missió del voluntari és escoltar, acompanyar i informar sobre els dubtes que de bell nou se li presenten a la persona malalta, aportant les vivències i la pròpia experiència personal.

D’altra banda, tenim el voluntariat de sensibilització de la donació d’òrgans i la prevenció de malalties hepàtiques. Aquest voluntariat està conformat per voluntaris que organitzen tota mena d’actes per fomentar la donació d’òrgans, acció que permetrà que una persona amb malaltia terminal pugui seguir vivint. Intentem trametre els següents missatges: “Donar vida”, “Sense donació no hi ha trasplantament” i Prevenim les malalties hepàtiques”.

Des de l’entitat hem prioritzat la participació en fires de salut i la realització de sessions participatives a alumnes de 3r i 4t d’ESO i de batxillerat, fent especial esment a la prevenció de malalties en general i a l’adquisició d´hàbits saludables.

L’Associació ofereix acolliment en dos pisos d’acollida per familiars i malalts, atenció psicològica i altres accions. Tot això, sempre a través de voluntaris disposats a escoltar i donar  suport a qui ho necessiti. A més, estem compromesos en la millora de les condicions de les persones malaltes que necessitin ajuda, essent portaveus dels malalts hepàtics davant les administracions.

Per aquests motius, potser sí que val la pena fer-se voluntari.