El voluntariat i la mentoria social es troben a Barcelona

Marta López

Directora de la Coordinadora de Mentoria Social

La Coordinadora de Mentoria Social som una plataforma de segon grau que aglutina diferents entitats que utilitzen la mentoria com a eina d’intervenció social. La nostra missió és estendre la mentoria de qualitat al servei de la inclusió, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats dels col·lectius més vulnerables.

Som l’organització de referència en mentoria de Catalunya i de l’Estat, havent assessorat fins al moment més de 50 entitats socials perquè desenvolupin els seus projectes d’intervenció i amb una mitjana de 1400 persones participants en els nostres projectes amb col·lectius com la infància en risc, la immigració, el refugi o les persones sense papers. En l’actualitat sumem 21 projectes de Mentoria social a Catalunya, País Basc, València, Valladolid, Madrid i Navarra.

Aquest any des de la Coordinadora organitzem l’European Mentoring Summit 2020, el tercer congrés bianual de mentoria social que se celebra a nivell europeu del 18 al 20 de març a Barcelona. L’esdeveniment busca connectar persones i projectes d’Europa i d’arreu del món que treballen en l’àmbit de la mentoria, per tal d’establir connexions i posar en sintonia la recerca acadèmica i les experiències pràctiques.

El Summit reuneix persones dels àmbits de la pràctica professional, la investigació, el voluntariat mentor, les administracions públiques i de la societat civil que representen el moviment de la mentoria, així com fundacions i empreses privades. Aquest any els temes que explora el congrés són l’associació entre la recerca acadèmica i la pràctica, la diversitat sociocultural, la mentoria amb perspectiva de gènere i les metodologies i l’ètica en el camp de la intervenció en mentoria, tots englobats sota el lema: mentoria per a la inclusió social.

La mentoria promou la relació entre persones que voluntàriament s’ofereixen per a proporcionar suport a una altra persona que es troba en una situació de risc d’exclusió, amb la supervisió i acompanyament d’una persona professional que tutoritza tot el procés. La recerca ens ha demostrat com aquesta fórmula té un impacte molt positiu en les persones mentorades i d’aquí que la mentoria social hagi crescut exponencialment a tot Europa i molt especialment a casa nostra, fins al punt d’esdevenir referents i país d’acollida del 3r congrés europeu.