Conviure amb el càncer infantil

ANNA GIMÉNEZ PAGÈS.

Coordinadora i treballadora social de la seu AFANOC Girona

Quan un infant o adolescent és diagnosticat de càncer, la família sovint experimenta un gran impacte emocional i sorgeixen de cop molts dubtes, tant sobre la malaltia com sobre la salut del menor. És molt important poder parlar-ne obertament per ajudar a trencar els tabús que avui en dia encara persisteixen en la societat.

El càncer es genera per un creixement descontrolat de les cèl·lules en qualsevol part del cos, que pot arribar a formar tumors. Alguns d’aquests tumors són benignes, però altres són malignes, això vol dir que poden envair altres zones del cos i acabar formant-ne el que es coneix com a metàstasi.

La gran majoria de càncers en edat pediàtrica no s’hereten genèticament sinó que apareixen durant el desenvolupament. A diferència del càncer en adults, no existeixen factors de risc i, per tant, no es pot prevenir.

Des de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) acompanyem les famílies durant tot el procés de la malaltia, donant una atenció psicosocial integral des de l’inici, durant el tractament als principals hospitals de referència, l’Hospital Maternoinfantil de la Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Joan de Déu, així com durant l’estada a la Casa dels Xuklis, i oferint suport també en tot el territori, amb seus a Barcelona, Tarragona, Lleida i, des de fa poc, a Girona.

La malaltia oncològica, els efectes secundaris del tractament, els períodes d’hospitalització, l’absència a l’escola, entre d’altres, provoquen en l’infant o adolescent una sèrie d’emocions que són difícils de gestionar. A part, les mares i pares i l’entorn més proper també experimenta una sèrie d’emocions i situacions sobrevingudes a les quals ha de fer front. Per aquests motius, és important que puguin rebre un acompanyament i atenció al llarg del procés de la malaltia, i això és el que fem des de l’AFANOC. 

Disposem d’un equip multidisciplinari a través del qual oferim als infants o adolescents i a les seves famílies atenció social, acompanyament psicoemocional, activitats socioeducatives i de lleure, atenció educativa i suport als centres educatius, voluntariat domiciliari, activitats pel benestar, campanyes de sensibilització, com són el ‘Posa’t la Gorra!’ i ‘RockPelsXuklis’ i altres serveis complementaris.

És important mencionar també la tasca que fan les persones voluntàries de l’AFANOC, ja que són una peça clau per a nosaltres, sense les quals no seria possible portar a terme diferents projectes d’atenció i acompanyament a les famílies.

Per aquest motiu, també aprofitem per a fer una crida a totes aquelles persones que puguin estar interessades a col·laborar o fer-se voluntàries. Podeu contactar amb nosaltres venint a la nostra seu de Girona, situada al Carrer Remences número 4 o a través de correu electrònic: girona@afanoc.org

Per acabar, cal apuntar que és molt important seguir donant a conèixer tot el que suposa el procés de malaltia oncològica en un infant o adolescent, d’aquesta manera podrem tractar-lo amb realisme i serenitat, així com emmarcar-nos dins d’un model bio-psicosocial i entendre la salut de la persona no només des d’una perspectiva mèdica sinó com la interacció entre diferents factors biològics, psicològics, socials i emocionals.

Font: Diari de Girona