CARME CASACUBERTA I GELIS
Presidenta Banc dels Aliments de les Comarques de Girona
El Banc dels Aliments de les comarques de Girona és una fundació privada, creada el 1988, amb la doble finalitat de lluitar contra la pobresa i la precarietat derivada de la impossibilitat d’accedir a una dieta alimentària bàsica, i treballar de manera decidida per a la conscienciació social amb l’objectiu d’evitar la pèrdua i el malbaratament alimentari.
És un dels valors del Banc el treball en xarxa, que es fa, sobretot, a través de més de noranta entitats socials col·laboradores i d’un cos de més de setanta persones voluntàries estables que fan que l’aprovisionament alimentari arribi a 37.313 persones ateses, amb un total de 2.755.431 quilos d’aliments repartits el 2023, quantitat que suposa una reducció de més del 14% de l’entrada d’aliments en relació a l’any anterior.
Quantitats del tot insuficient, perquè amb els recursos actuals aquests aliments només arriben a cobrir l’11,6 % de la dieta alimentària bàsica de cada persona que necessita del Banc. Molt poc, i més si tenim en compte que es considera que la pobresa ja afecta a gairebé un 30% de la població de Catalunya, i va en augment.
Ens nodrim sobretot de recursos en aliments i diners procedents de les donacions d’institucions i empreses, també de particulars, i dels aprofitaments del sector alimentari, en un any que està essent particularment complicat pel canvi de model de lluita contra la precarietat alimentària que ha decidit la Unió Europea i que repercuteix de ple en l’aprovisionament d’aliments dels Bancs.
La lluita contra la pobresa i la precarietat alimentària és responsabilitat de tota la societat. Primer de les institucions públiques, que han de garantir un benestar mínim per a assegurar la dignitat de tota la ciutadania, però també de tots i cada un dels qui formem aquesta societat, que volem més justa i igual. És en aquest context que el voluntariat esdevé la peça clau del funcionament de la intersolidaritat. La gent, nosaltres, tothom, a títol individual, i també col·lectiu som l’energia d’una societat que ha de tenir en la germanor, l’equitat i la justícia social els seus principis bàsics.
Ens cal més consciència ciutadana i social, ens cal més solidaritat per afrontar els reptes que ens venen al damunt els propers anys. Sovint no és així, i ens adonem com, cada vegada de manera més accelerada, les societats es van deshumanitzant a un ritme cada vegada més accelerat. Les causes segurament són múltiples: l’individualisme, la competència convertida en rivalitat agressiva, l’acceleració del dia a dia, i de ben segur que n’hi ha moltes d’altres.
Ens cal ciutadania compromesa, gent que aporti el seu temps, esgarrapat a la feina, a l’oci o a la jubilació, per fer possible una disminució de la pobresa alimentària que hauríem d’aconseguir erradicar del tot. Sempre diem que el millor que ens podria passar al Banc dels Aliments és que desapareguéssim, perquè això voldria dir que els nostres objectius ja no són necessaris. De moment, i malauradament, no anem en aquesta direcció i n’hem de prendre consciència.
Per això, des d’aquí, fem una crida a tothom: feu-vos voluntaris i voluntàries!