El Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya celebra 30 anys

La FCVS serà present a l’acte de commemoració com una de les setze escoles que imparteixen cursos del Pla

El Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya (PFAVC) fa 30 anys i ho celebra en un acte el proper dimarts 1 d’abril a la sala ala d’actes de la Casa del Mar. La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) hi assistirà com una de les setze escoles que imparteixen cursos del Pla. L’acte serà l’oportunitat de sentir i veure de primera mà com ha avançat i s’ha consolidat aquest política pública que està altament participada des del sector.

El Pla de formació és un programa formatiu adreçat al voluntariat de qualsevol àmbit d’intervenció i a les persones dirigents del moviment associatiu amb la participació d’escoles i entitats de formació d’experiència reconeguda. Aquesta estratègia públic-privada es va posar en marxa l’any 1994 amb la idea de fer arribar formació de qualitat a les entitats i a les persones voluntàries, en aquell moment fent especial èmfasi en el Curs d’Iniciació al Voluntariat (CIV), que volia acostar la ciutadania al voluntariat i animar-la a participar-hi.

La FCVS es va incorporar com a escola del Pla de Formació l’any 1994 i, gairebé 30 docents formen part del claustre de professorat. Els àmbits de formació que ofereixen estan relacionats tant amb temes de gestió de voluntariat com amb aspectes de competències emocionals o vinculats a diferents tipus de voluntariat. Tot seguit, recuperem l’entrevista de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària al responsable de l’Escola de Formació de la FCVS, Víctor Ajuria:

  • Quants docents imparteixen cursos del Pla en aquest moments? Quina és la principal fortalesa del vostre claustre?

El claustre de la FCVS el formem unes 40 persones, de les quals unes 25 imparteixen formacions del Pla. La principal fortalesa del claustre és que les formadores treballen en la seva majoria en entitats de voluntariat de diferents àmbits. Aquesta diversitat d’àmbits de procedència i que en el seu dia a dia estan gestionant persones voluntàries és la gran fortalesa del claustre de la FCVS.

  • Què representa per a vosaltres ser una escola del Pla?

Ser una escola del Pla per nosaltres representa anar acompanyats en un viatge per resignificar el voluntariat i, a través de la formació, donar-li el pes i reconeixement que es mereix.

  • Quin valor té per a vosaltres que el Pla hagi arribat als 30 anys?

Una mostra de la feina ben feta i d’orgull de projecte.

  • Que destacaríeu de l’evolució del Pla en aquests 30 anys?

L’evolució del Pla ha estat marcada per una adaptació constant a les necessitats del voluntariat i de les entitats socials, incorporant nous formats de formació com l’en línia i semi-presencial per arribar a més persones i territoris, i diversificant l’oferta formativa per cobrir àmbits emergents en la societat.

  • Com els cursos que impartiu contribueixen en la tasca del voluntariat i associativa?

Les formacions que impartim estan dissenyades per potenciar les competències i habilitats de les persones voluntàries i tècniques de voluntariat, augmentant la seva eficàcia i compromís en la seva tasca associativa. Ajudem a desenvolupar habilitats com la comunicació, la gestió emocional i la coordinació d’equips, que són essencials per a un voluntariat efectiu i motivat.

  • Perquè creieu que la formació del voluntariat i associativa és important?

Creiem que la formació és fonamental per garantir que el voluntariat es faci amb qualitat, compromís i amb caràcter crític i transformador. A través de la formació, les persones voluntàries i les tècniques adquireixen les eines necessàries per afrontar amb major seguretat els reptes de les seves tasques. D’aquesta manera ajudem a visibilitzar i posar en valor la tasca voluntària.

  • Quin ha estat el principal repte per a vosaltres, com a escola, en aquests anys del Pla?

El principal repte ha estat adaptar-nos als canvis constants en el context social i a les necessitats emergents de les entitats i del voluntariat. Això ha inclòs incorporar noves modalitats formatives i actualitzar contínuament els continguts dels nostres cursos.

  • Segons la vostra opinió, quin seria el principal repte a entomar en un futur immediat?

El principal repte a entomar és continuar adaptant-nos a la realitat de les persones voluntàries i de les entitats socials de voluntariat. Millorar les vies d’escolta per poder ser fidels a la seva realitat. També hem de seguir treballant per millorar l’accessibilitat i diversitat en el voluntariat.

  • Us agradaria afegir algun altre comentari?

Ens agradaria destacar la importància del voluntariat com a eina de cohesió social i transformació comunitària. Continuarem treballant per oferir formació de qualitat i proximitat, que impulsi el creixement personal i col·lectiu de totes les persones implicades en el voluntariat d’aquest país.

Font: Generalitat de Catalunya