ASSÍS posa en marxa la construcció d’un centre d’atenció específica per a dones en situació de sense llar

El centre situat a Sarrià-Sant Gervasi començarà les obres aquest setembre i oferirà 10 places d’allotjament protegit i atenció especialitzada

ASSÍS Centre d’Acollida, entitat d’atenció a persones en situació de sense llar, posa en marxa aquest setembre la construcció d’un nou recurs pioner en el model d’atenció a les dones en situació de carrer de la ciutat de Barcelona i des d’una perspectiva de gènere.

La Llar Rosario Endrinal, situada al districte Sarrià-Sant Gervasi, comptarà amb 10 allotjaments protegits per a dones en situació de sense llar. Aquests allotjaments es trobaran distribuïts entre les 4 plantes amb les que comptarà el centre, que també posarà al servei de les dones allotjades espais comuns on es desenvoluparan activitats i tallers grupals.

Es preveu que el nou centre obri les seves portes al setembre de 2020. La posada en marxa de la construcció de l’edifici, ha estat possible gràcies, d’una banda, al finançament de la fundació privada Fundació Casa Família Sant Josep Oriol, i d’una altra, a l’Ajuntament de Barcelona, qui cedeix a 50 anys el terreny on s’edificarà. L’empresa CPM, Construction & Building Services es farà càrrec de la seva construcció amb la direcció d’obres de CPVA Arquitectes. Des de l’entitat s’estan impulsant diferents campanyes i accions amb l’objectiu d’aconseguir els fons necessaris per equipar i dotar de recursos el nou edifici.

Des de el centre, mitjançant l’acompanyament individualitzat, es dotarà a les dones en situació de carrer i víctimes de violència dels recursos necessaris per tal d’apoderar-les en el seu procés de recuperació.

Segons la responsable del programa Dones Amb Llar i Centre Obert de l’entitat, Elena Sala, “la nostra intenció és la d’acompanyar a les dones en situació de sense llar durant el seu procés de construir una nova vida autònoma des d’una perspectiva de sumar juntes. Mitjançant una intervenció individual i especialitzada, amb un itinerari personalitzat, es treballaran diferents eixos i es regularà la intensitat de la intervenció en funció de cada cas”.

Amb aquest nou edifici, l’entitat s’ha proposat crear un espai segur, des del qual abordar les necessitats bàsiques i psicosocials de les dones ateses, posant en rellevància la complexitat i la urgència de donar resposta a la realitat del sensellarisme femení.

L’entitat vol oferir així una resposta adequada a les necessitats de les 117 dones que, segons la XAPSLL, es troben malvivint als carrers de Barcelona. Elles, que representen el 12% de les persones que dormen al carrers de la ciutat, són les que pateixen una situació de major vulnerabilitat, pateixen violència i invisibilitat.

Durant el 2018, ASSÍS ha proporcionat atenció i acompanyament a 1700 persones, un 13% de les quals són dones. Des de l’àrea social d’ASSÍS, s’ha constatat un increment d’un 30% del número de dones que han demanat atenció al centre durant els últims dos anys. Per oferir una resposta adequada, ASSÍS ha posat en marxa el programa Dones amb Llar.

El nom de Llar Rosario Endrinal es deu a la voluntat d’ASSÍS de fer memòria i rendir tribut a una d’aquestes dones, que es va veure abocada a una situació de carrer i va ser assassinada a la ciutat de Barcelona, fa 14 anys. En paraules del director d’ASSÍS, Jesús Ruiz, “el cas de Rosario Endrinal ens va commoure i va fer que destinéssim gran part dels nostres esforços, al llarg d’aquests anys, a treballar per evitar que aquestes situacions no es tornin a repetir”, continua Ruiz, “no hem trobat una millor manera de simbolitzar la importància que aquest fet va tenir per a nosaltres que la de posar el seu nom a un centre que pretén oferir aquesta resposta a casos com el seu.”

Font: ASSÍS Centre d’Acollida