Valors, voluntariat i la donació de sang

MARC IBARS 

President de la Federació Catalana de Donants de Sang.

Molta gent afirma que patim una crisi de valors. És una afirmació que sovinteja, però que també podem rebatre amb el pas dels anys i el bon fer i costums de la nostra població. L’associacionisme català ha mogut i mourà mar i muntanya, amb un bon grapat de valors a la butxaca.

Fer voluntariat és participar de la vida social, donar sentit al teu civisme i tenir una actitud davant la vida compromesa amb el nostre entorn. Cal promoure i crear espais per afavorir el voluntariat, sensibilitzar i promoure determinats valors.

Si volem que els valors humans i de foment de la salut, els que la nostra Federació promou, prevalguin en la nostra societat ens hem d’assegurar que la mainada segueixi les nostres passes.

Des de la Federació Catalana de Donants de Sang escampem arreu una llavor que sembrem entre els més menuts de la casa i esperem que creixi i doni fruit com a donants i voluntaris, quan esdevinguin adults.

Els promotors del Banc de Sang i Teixits de Catalunya fan els ‘Aprenentatges i Serveis’ a escoles i instituts per tot el Principat junt amb les nostres persones voluntàries. Intentem formar els joves en diversos àmbits desconeguts per a ells com la donació de sang, el servei als altres, etc., tot aprenent un munt de coses pel camí.

Aquesta mainada-jovent preparen activitats i col·laboren també en el dia de la donació amb els nostres voluntaris i esperem que ens portin els familiars i amics adults. Hem aconseguit bons resultats.

La Generalitat ha incorporat la nostra tasca en el servei comunitari present en el currículum educatiu dels instituts del curs vinent. A altres països, ja n’era realitat pròpia de la societat i dins el procés educatiu de la persona.

Caldria donar a conèixer les entitats i organitzacions que promouen el bé i la salut social, que treballen per millorar les situacions de desigualtats, i desvetllar una inquietud solidària entre els adolescents, estudiants o no, i que no ho visquin com una obligació dins del seu currículum acadèmic sinó com a eina de creixement personal.