Una subhasta solidària posarà a la venda art a favor de la reinserció de persones preses

A través de la venda de màcules, els beneficis es destinaran a finançar el projecte David impulsat per la Fundació Marianao.

Una subhasta solidària, gràcies a la venda de màcules, lligarà dos conceptes aparentment sense cap relació: art i persones privades de llibertat. A través de la subhasta d’obres amb errors en el procés de creació, els beneficis que es recullin aniran destinats al projecte David de la Fundació Marianao, un projecte centrat a atendre i reinserir persones que tenen algun problema penal o penitenciari.

En serigrafia, una màcula és una làmina que prové d’un error d’estampat. Etimològicament la paraula màcula vol dir ‘taca’, i sovint, aquestes làmines es fan servir per fer proves o per netejar. En l’àmbit de les relacions humanes una taca es pot traduir com una mala acció, un error que s’ha comès i que moltes persones, com per exemple aquelles privades de llibertat, han d’arrossegar durant tota la seva vida.

Aquesta relació metafòrica entre les màcules i les persones preses és precisament el que vol posar en relleu la subhasta solidària. Acabar amb les seves ‘taques’ i ajudar a les persones que estan sota règim penitenciari a la seva reinserció és l’objectiu principal de la licitació d’aquestes làmines amb errors.

La subhasta és el colofó d’una exposició de màcules de Print Workers Barcelona (PWB), un club d’impressions gràfiques per a projectes de diferents il·lustradors i dissenyadores. En concret, la venda de màcules serà l’acte de tancament de l’exposició, que tindrà lloc el dissabte 10 de març a les 18 hores amb peces de més de 30 artistes. Aquesta exposició se celebra cada any al barri de Gràcia per reivindicar el valor de l’error en el procés artístic.

I és que, segons els organitzadors, a partir d’un error d’estampació una peça es pot convertir en única, amb un valor diferencial de la resta. Precisament, transformar la taca que acompanya les persones preses en una cosa positiva és el repte que persegueix la subhasta.

A més del projecte David, la Fundació Marianao també té en l’`àmbit penitenciari una iniciativa anomenada Printing Freedom. “Vam anar a diferents presons i els hi vam demanar que ens parlessin de llibertat”, explica la veu en off en el vídeo de la iniciativa. De les converses van seleccionar 6 frases que diferents artistes van convertir en il·lustracions sobre bosses. Els beneficis de les bosses també van destinats a ajudar a les 90 persones del projecte David.

Font: Xarxanet.org